open-navfaktor-logo
search
Najnoviji podaci
Rekordan broj oboljelih u 24 sata: U BiH još 119 osoba pozitivno na COVID-19
Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u entitetu Republika Srpska, u posljednja 24 sata, izvršeno je testiranje 375 laboratorijskih uzoraka, a novi koronavirus potvrđen je kod 62 osobe.
25.06.2020. u 11:48
get url
text

U pitanju je 17 osoba iz Banje Luke, po šest iz Prijedora i Zvornika, pet iz Srpca, četiri iz Teslića, po tri iz Bosanske Dubice, Kotor-Varoši i Mrkonjić Grada, po dva u Modriči, Doboju i Laktašima, te po jedno iz Ljubinja, Foče, Milića, Vlasenice, Јezera, Ugljevika, Trebinja, Prnjavora i Skender-Vakufa.

V. d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da je pogoršana epidemiološka situacija i da sve mjere ostaju na snazi.

- Sve osobe imaju blažu sliku, ali je neizvjesno kako će se situacija dalje razvijati - rekao je Zeljković, te dodao da se uglavnom radi o mlađoj populaciji.

On je pozvao građane da se strogo pridržavaju mjera.

- Ostaje obaveza korištenja maski u zatvorenom prostoru, a na većim okupljanjima i na javnom prostoru - ukazao je direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a.

Smatra da je došlo do nepoštivanja mjera te ukazao da građani moraju pojačati ličnu higijenu te primjenjivati fizičku distancu.

Zeljković napominje da je neophodno da se građani pridržavaju tih mjera kako bi zdravstveni sistem tog bh.entiteta ne bi bio preopterećen.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, u protekla 24 sata (do 12 sati), u Federaciji BiH testirano je 539 uzoraka, od kojih je 57 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom (29), Zeničko-dobojskom (3), Srednjobosanskom (4), Hercegovačko-neretvanskom (5) i Kantonu Sarajevo (16).

U Federaciji BiH do sada je testirano 50.815 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1.732 osoba. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 1012 pacijenata, dok je trenutno aktivan 671 slučaj - oboljeli od COVID-19.

Do sada je zabilježeno 49 smrtnih slučajeva, dva smrtna slučaja zabilježena su u posljednja 24 sata, radi se o starijim muškim osobama iz Živinica i Tuzle.

- Važno je da se u ovom momentu i vremenu koje je pred nama svi odgovorno ponašamo i da jedni druge podstičemo na odgovorno ponašanje. Neophodno je i od ključnog značaja da se svi posvetimo provođenju mjera lične osobne zaštite i da se poslodavci pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima kako bismo spriječili širenje virusa i porast broja oboljelih - poručuju iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva podsjećajući na osnovne mjere prevencije:

"Držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične higijene i higijene prostora, te izbjegavanje većih okupljanja jednostavne su mjere kojima možemo postići mnogo na sprečavanju širenja virusa."

Epidemiologinja u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Jelena Đaković-Dević kazala je da je do sada u tom bh.entitetu testirano 35.326 osoba na Covid-19, od toga 2.037 je pozitnivnih, oko 63 posto je oporavljenih. Prijavljen je 121 smrtni slučaj od posljedica COVID-19.

Đaković-Dević je potvrdila je da je tokom vikedna došlo do porasta broja hospitaliziranih osoba, ali da je situacija još pod kontrolom, iako virus "cirkuliše".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.