open-navfaktor-logo
search
BUDUĆNOST NIJE KOREKTNA
Repeša: Izostanak Nemanje Gordića stvara nam velike probleme!
Kikanović će se priključiti ostatku tima u Finskoj tako da će propustiti pripreme s ekipom, dok je dolazak Gordića pod znakom upitnika, jer mu Budućnost ne dozvoljava da se pridruži nacionalnom timu
08.09.2018. u 12:55
get url
text

Košarkaški strateg i novi selektor seniorske reprezentacije BiH Jasmin Repeša nakon nekoliko dana provedenih na klupi naše selekcije pohvalio je igrače koji su pokazali disciplinu, želju i motivaciju da se na najbolji način pripreme za predstojeće mečeve kvalifikacije protiv Finske i Češke.

Međutim, istakao je da je izostanak Nemanje Gordića veliki problem za ovaj tim.

Repeša je prije desetak dana preuzeo kormilo reprezentacije BiH, nakon što je zbog zdravstvenih problema odstupio Duško Vujošević, a njegov zemjenik Mensur Bajramović je prihvatio ponudu u Hong Kongu. Košarkaški savez BiH je odmah kontaktirao rođenog Čapljinca, koji je prihvatio da u kratkom periodu pokuša pripremiti bh. košarkaše u važnim mečevima kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

U izjavi za Fenu Repeša naglašava da većih odstupanja od igre koju je potencirao bivši selektor BiH Duško Vujošević neće i ne može biti, te da je njegov zadatak da pokuša nadograditi igru selekcije BiH na sve ono što je Vujošević uradio u proteklom periodu.

- Testirali smo sve ono što smo radili u proteklom periodu, a moram istaknuti da u ovako kratkom vremenu ne možemo unijeti velike promjene u sve ono što je do sada radio Duško Vujošević. Velikih novina i mijenjanja sistema igre neće biti, već ćemo se pokušati nadograditi na Vujoševićev rad i sistem. Kratkoća vremena ne dozvoljava drugačiji pristup - objašnjava Repeša.

Veliki problem selektoru BiH predstavlja izostanak Elmedina Kikanovića i Nemanje Gordića. Kikanović će se priključiti ostatku tima u Finskoj tako da će propustiti pripreme s ekipom, dok je dolazak Gordića pod znakom upitnika, jer mu Budućnost ne dozvoljava da se pridruži nacionalnom timu.

- Problem s Gordićem je ponovo aktualiziran, jer Budućnost zateže oko njegovog puštanja. Mislim da je od Budućnosti to jako nekorektno, jer puštaju domaće igrače da igraju u reprezentaciji, a Gordiću ne dozvoljavaju. Zemjenu za Gordića nemamo jer je 3. septembra istekao rok za prijavu igrača za ovaj kvalifikacijski ciklus. I da se pojavi neko ime koje bi ga moglo zamijeniti, ne bismo ga mogli prijaviti za utakmice. Da se radi o bilo kojoj drugoj poziciji, možda bi nam bilo lakše naći zamjenu, ali pozicija jedinice je veoma osjetljiva - podvukao je.  

Repeša vjeruje da i pored ovih problema BiH može ostvariti pobjede protiv Čeha i Finaca, ali još jednom podsjeća da će bh. košarkaši morati pružiti maksimum, jer protivnici nisu nimalo naivni.

- To su dvije reprezentacije koje dobro trče, skaču i ako im dozvolimo da razviju svoj sistem igre, imat ćemo velike probleme. Moramo odgovoriti na pravi način, ispuniti obaveze, spriječiti kontranapade i skok u napadu, a posebno lagane poene. Mislim da imamo više talenta i kvaliteta u pozicionoj igri. Uz dobru hemiju i atmosferu u ekipi mislim da možemo do pobjeda - zaključio je košarkaški strateg.

Prvi meč u četvrtom ciklusu kvalifikacija košarkaši BiH igraju 13. septembra protiv Finske u Espoou, dok tri dana kasnije u Sarajevu dočekuju Češku.

U ovaj ciklus reprezentacija BiH prenijela je osam bodova i zauzima posljednje mjesto u grupi K. Na SP će se plasirati po tri ekipe iz četiri grupe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.