open-navfaktor-logo
search
Niz manifestacija
Republika Turska slavi 97. rođendan: Erdogan položio cvijeće u Ataturkovom mauzoleju
Nizom manifestacija u Turskoj se danas obilježava 97. rođendan Republike.
29.10.2020. u 10:59
get url
text

Nacionalni praznik Dan Republike u Turskoj se obilježava 29. oktobra u znak sjećanja na proglašenje Republike Turske iz 1923. godine. Republiku je proglasio vojskovođa Mustafa Kemal Ataturk, kojeg je Velika naroda skupština te zemlje potom izabrala za prvog predsjednika savremene Turske. 

Jedan od najvećih nacionalnih praznika u Turskoj obilježava se nizom prigodnih manifestacija širom te zemlje, uključujući i polaganje vijenaca u Anitkabiru, mauzoleju osnovača Republike Ataturka.

Jutrošnju posjetu državnog vrha Antitkabiru predvodio je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, a u prvim redovima velike delegacije bili su i čelnik Velike narodne skupštine Turske Mustafa Sentop, potpredsjednik Turske Fuat Oktay, predsjednik Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kilicdaroglu, lider Partije nacionalnog pokreta (MHP) Devlet Bahceli, predsjednica Partije IYI Meral Aksener te lideri drugih političkih partija, predstavnici turskog pravosuđa, načelnik Generalštaba turske vojske Yasar Guler i brojni drugi visoki zvaničnici Turske. 

Uspjesi u svim oblastima

Erdogan je u poruci koju je upisao u Posebnu knjigu Anitkabira istakao kako je sretan što Turska i turski narod danas danas obilježavaju 97. godišnjicu proglasa Republike. 

Odavši počast osnovaču Republike Ataturku i svim njegovim borcima i šehidima koji su izvojevali pobjedu u Ratu za nezavisnost, Erdogan je napisao kako svom snagom rade na tome da Tursku, koju im je Ataturk ostavio u amanet, pokrenu naprijed i ostvare sve njene snove i ciljeve. 

- Turska danas niže uspjehe u svim oblastima, od slobode do demokratije, od odbrane do ekonomije, od zdravstva do vanjske politike. Napadi iznutra i izvana kojma se želi blokirati put napretka naše zemlje, jačaju i čine većom našu odlučnost na tom planu. Ohrabreni našom slavnom prošlošću punoj pobjeda, nastavit ćemo koračati prema zajedničkoj budućnosti u jedinstvu, solidarnosti i bratstvu. Neka je tvoja duša blagoslovljena - napisao je Erdogan. 

Nakon posjete turske delegacije, mauzolej je otvoren za posjetu građanima Turske. Godišnjica osnivanja Republike bit će obilježena i svečanim prijemima, ali su sve manifestacije su prilagođene mjerama borbe protiv pandemije COVID-19.

Turski potpredsjednik Fuat Oktay i glasnogovornik turskog Predsjedništva Ibrahim Kalin objavama na Twitter nalozima osvrnuli su se na 97. godišnjicu obilježavanja Dana Republike. Oktay je pozvao je zaštitu i posvećenost Republici Turskoj.

- Republika je priča o uskrsnuću ove nacije. Ponovno postavljanje ove nacije na njene vlastite noge. To je naša deklaracija o nezavisnosti - napisao je Kalin u poruci.

Ciljevi za 2023. godinu

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu u videoporuci je poručio: "Sa svojim snažnim stavom, Turska je globalni akter i za stolom i na terenu. Odlučno ćemo nastaviti da štitimo dostignuća naše Republike, ne ugrožavajući naše ciljeve do 2023."

Ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu u pisanoj poruci pozvao je na eliminisanje terorizma iz zemlje za buduće generacije. 

- Odlučni smo postići sve svoje ciljeve za 2023. godinu i donijeti prekrasnu čestitku povodom stogodišnjice svim vlasnicima časnog potpisa iz 1923. - napisao je Soylu.

Mustafa Kemal Ataturk je 29. oktobra 1923. godine zvanično proglasio ime nacije i proklamovao Republiku. Potom je jednoglasno u Velikoj narodnoj skupštini Turske Ataturk izbran za prvog predsjednika Republike Turske. Od tada, Turska 29. oktobra obilježava Dan Republike kao nacionalni praznik. Svoju stogodišnjicu Republika će obilježiti 2023. godine. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.