open-navfaktor-logo
search
Izostanak kapitena
Rešetao mreže 30 reprezentacija: Koliko može BiH bez Džeke protiv Finske i Grčke
Od ukupno 218 utakmica u historiji nacionalnog fudbalskog tima BiH, Džeko je nastupio u čak 105
10.10.2019. u 10:12
get url
text

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u predstojećim utakmicama kvalifikacija za EURO 2020 protiv Finske i Grčke bit će itekako oslabljena neigranjem kapitena Edina Džeke.

Napadač Rome se oporavlja nakon uspješne operacije jagodične kosti, te se selektor Robert Prosinečki našao u teškim problemima kako iole nadomjestiti nedostatak najboljeg reprezentativca BiH svih vremena, i to u duelima odluke u kojima će popularni Zmajevi jurišati na puni plijen, odnosno šest bodova.

Nastupio u 105 od 218 utakmica BiH

Od ukupno 218 utakmica u historiji nacionalnog fudbalskog tima BiH, Džeko je nastupio u čak 105. Od 331 postignutog gola njih 58 djelo je najboljeg strijelca BiH ikada. Pogotke je postizao protiv 30 reprezentacija. Rešetao je mreže Belgije, Njemačke, Španije, Francuske, Meksika, Turske, Švicarske..., piše Anadolija.

Najviše puta fudbalski bh. dijamant golove je postizao u utakmicama sa Lihtenštajnom - 7. Pred njim su još kapitulirali golmani sljedećih reprezentacija: Turska 2 gola, Estonija 4, Armenija 2, Slovenija 1, Belgija 5, Oman 1, Iran 3, Španija 1, Njemačka 1, Luksemburg 2, Slovačka 1, Rumunija 1, Francuska 1, Meksiko 1, Latvija 2, Litvanija 1, Grčka 2, SAD 2, Obala Slonovače 2, Andora 4, Izrael 1, Republika Irska 1, Švicarska 1, Kipar 2, Albanija 1, Gibraltar 2, Austrija 1, Sjeverna Irska 2 i Italija 1.

Na fascinantnom kontu u dresu s državnim grbom ima i 21 asistenciju. Dobio je 13 žutih karton, a jednom je isključen iz igre.

Džeko je za BiH igrao u 34 prijateljske utakmice, postigavši 14 pogodaka, imao je šest asistencija i dobio tri javne opomene. Trideset tri puta nastupio je u kvalifikacijama za evropska prvenstva (16 golova, tri asistencije, sedam žutih kartona). U kvalifikacijama za svjetska prvenstva igrao je u 31 meču (24 gola, 11 asistencija, dva žuta kartona, jedan crveni). Na Mundijalu u Brazilu Džeko je nosio dres BiH u sva tri meča i na terenu proveo 264 minuta. Postigao je gol u prvoj pobjedi BiH na svjetskim prvenstvima, 25. juna 2014. u Salvadoru protiv Irana, rezultatom 3:1.

U više od 12 godina propustio samo 17 susreta BiH

Moćnu reprezentativnu karijeru dopunio je s četiri utakmice u UEFA Ligi nacija (divizija B) u kojoj je BiH predvodio do prvog mjesta i plasman u elitnu grupu. U Ligi nacija odigrao je četiri utakmice, postigao tri gola, imao asistenciju i dobio žuti karton.

Počevši od debija 2. juna 2007, kada je na Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović Hase - Koševo u Sarajevu, u 21. godini, drugom mjesecu i 16. danu života postigao gol u trijumfu nad Turskom, rezultatom 3:2, u meču grupe C kvalifikacija za EURO 2008, u najdražem dresu proveo je 8.700 minuta, podaci su portala Transfermarkt. 

Do danas, 10. oktobra 2019., tj. u proteklih 12 godina, četiri mjeseca i osam dana nije igrao u svega 17 utakmica BiH, što kvalifikacionih, što prijateljskih.

Posljednji put u susretima za bodove Džeko za BiH nije nastupio 25. marta 2017. godine, u utakmici kvalifikacija za SP u Rusija 2018 kada je u Zenici savladan Gibraltar, rezultatom 5:0.

Iako je daleko slabiji od Finske i Grčke, selektoru Prosinečkom rezultat protiv Gibraltara može biti utjeha i nada da možda i može pronaći "jokera" sa kojim bi BiH pobijedila u naredna dva susreta i potom postala konkurentna da kroz kvalifikacije traži plasman na EURO 2020.

Zanimljivo, od kada je selektor, izuzme li se turneja po Sjedinjenim Američkim Državama i utakmice sa SAD-om (0:0) i Meksikom (0:1), Prosinečki u preostalih 16 susreta nikada nije sjedio na klupi BiH, a da na terenu nije imao Džeku.

Kod Prosinečkog postigao šest golova

Neizmjerno povjerenje kapiten Džeko uzvratio je Prosinečkom sa šest postignutih golova i dvije asistencije. I još nešto, u posljednja tri meča BiH po jednom tresao je mreže protivnika - Italija (1:2), Lihtenštajn (5:0) i Armenija (2:4).

Džeko bi trebao biti zdrav i spreman za posljednja dva kola kvalifikacija za EURO 2020 u grupi J. BiH će tada 15. novembra u Zenici biti domaćin Italiji, dok će tri dana kasnije u Vaduzu gostovati kod autsajdera Lihtenštajna.

Utakmica sedmog kola grupe J BiH - Finska igra se u subotu, 12. oktobra, na zeničkom stadionu Bilino polje s početkom u 18 sati. Tri dana poslije u Atini na stadionu Spyros Louis od 20.45 sati po srednjeevropskom vremenu Zmajevi će odmjeriti snage s Grčkom.

Poslije šest odigranih kola u grupi J vodeća je Italija s maksimalnih 18 bodova, šest više u odnosu na drugoplasiranu Finsku. Armenija je treća s devet, BiH ima sedam, Grčka pet i Lihtenštajn bod.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.