open-navfaktor-logo
search
Arhitektonski biser
Restauracija Baščaršijske džamije u punom jeku
Restauracija džamije Havadže Duraka ili Baščaršijske džamije, jednog od najstarijeg arhitektonskog bisera iz Osmanskog carstva, napreduje u skladu s utvrđenom dinamikom
24.10.2018. u 10:42
get url
text
Baščaršijska džamija

Već je u potpunosti završena restauracija munare, a zamijenjen je i pokrov kupole na kojoj je postavljeno olovo.

Trenutno se obavljaju pripremni radovi za postavljanju podnog grijanja, a nakon toga, kako je za Fenu kazao direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH Senaid Zajimović, bit će postavljen i podni estrih.

U unutrašnjosti džamije će se raditi na oslikavanju, odnosno, kaligrafski radovi.  

- Radove na oslikavanju džamije će raditi stručnjaci iz Turske u suradnji sa domaćim stručnjacima, a pod nadzorom Zavoda za zaštitu kulturno- historijskih spomenika Federacije BiH - rekao je Zajimović.

Također se obavljaju pripremne radnje za uređenje harema džamije.

- Oštećeno, odnosno dotrajalo drveće, koje je predstavljalo je opasnost ne samo za objekt, već i za vjernike i posjetioce, je uklonjeno, tako da su se ispunili uslovi za izvođenje radova na vanjskom uređenju - naveo je on.

Uporedo s vanjskim uređenjem radit će se na restauraciji sofa, a Zajimović se nada da će u aprilu ili maju sljedeće godine svi radovi biti završeni.

Džamija Havadže Duraka ili Baščaršijska džamija izgrađena je 1528. godine kao zadužbina hodže Duraka. Često je opravljana, a kompletno je obnovljena 1866. godine. Poslije Drugog svjetskog rata je i rekonstruirana.

Tokom opsade Sarajeva 1992-1995. godine džamija je pogođena sa četiri granate. Od granatiranja su oštećeni kupola, munara, vanjski zidovi na nekoliko mjesta, kao i unutrašnjost džamije, a posebno je u lošem stanju bila munara i kupola, kameni stubovi, posebno kapiteli i baze.

Generalna Direkcija vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije IZ u BiH su 2017. godine potpisali su ugovor o restauraciji džamije, a vrijednost radova je oko milion KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.