Revija Udruženja "Gračaničko keranje": Ručni radovi kojima ćemo se nadaleko dičiti

Objavljeno: 20.05.17 u 22:15

U prelijepom ambijentu botaničke bašte Zemaljskog muzeja u Sarajevu održana je modna revija Udruženja "Gračaničko keranje", gdje su negove članice i prijateljice pronosale kreacije od kere - čipke neprolazne ljepote, koje su naprosto oduševile prisutne. 

Članice i prijateljice Udruženja nosile reviju FOTO: COOLSTYLE
Članice i prijateljice Udruženja nosile reviju FOTO: COOLSTYLE

Ovom prilikom predstavljena je modna marka "Lace".

Amela Radan, direktorica Sarajevske sedmice mode naglasila je da je muzej otvorio vrata i pokazao da nisu ustanove samo za skupljanje, proučavanje i dokumentovanje kulturno-historjiskog naslijeđa, već da trebaju biti i središta kulturno-obrazovnih procesa i trebaju razvijati nove koncepte rada.

- Upoznajte brend koji predstavlja sponu između historije i modnih tendencija. Lace je više od mode i modne odjeće. Lace je obilje najljepšeg ručnog rada našeg kraja. Lace je želja i htijenje da priča o ljepoti i vrijednosti kojima ćemo svi biti ponosni i čime ćemo se dičiti daleko od kuće – kazala je Radan.

Tradicija izrade kere seže od osmanskog perioda. Od tada se sa koljena na koljeno prenosi ova plemenita vještina.

Lace je modna linija sa misijom da se tradicionalni ručni rad uz pomoć savremenog dizajna afirmiše i sačuva od zaborava, piše Coolstyle. 

Kolekcija prati savremenu ženstvenost, samosvjesnu ali i senzibilnu. Karakteriše je visoka kvaliteta materijala, vrhunska izrada i obilje ručnog rada. Kolekcija obuhvata raznolike odjevne predmete kao što su jakne, blejzeri, haljine, suknje, bluze, košulje i prateći modni dodaci: rukavice, marame i nakit.

U kompleksnoj realizaciji ove kolekcije učestvovao je veliki broj članova udruženja, koji su svojim znanjem i umijećem dali odgovor na najveće zahtjeve.

Kerani motivi prate savremene vizije klasičnog stila i svježe elegancije. Dizajn kolekcije radila je Nermina Begović, diplomirani inženjer arhitekture, koordinator je bila Azemina Ahmetbegović, predsjednica Udruženja.

Fotogaleriju možete pogledati na ovom linku.