open-navfaktor-logo
search
Odlučuje Kongres
Revolucija: FIFA će dopuštati mijenjanje reprezentacija, evo i kako
Bilo je samo pitanje vremena kada će krovna svjetska fudbalska organizacija (FIFA) omogućiti igračima koji to mogu, da mijenjaju fudbalsku pripadnost pojedinoj reprezentaciji.
20.08.2020. u 21:47
get url
text

Kako je to objašnjeno iz FIFA-e, na novom pravilu koje će igračima omogućiti "transfere" iz reprezentacije u reprezentaciju, radilo se više od dvije godine, pišu Sportske novosti. Sada je konačno na stolu, a hoće li i zaživjeti na djelu, saznat će se nakon FIFA-inog online Kongresa koji će se održati 18. septembra.

O čemu se radi? Poznato je, naime, da igrači koji su odigrali barem jednu minutu u službenim utakmicama za pojedinu reprezentaciju više nemaju pravo odlaska u neku drugu, osim u ekstra-iznimnim slučajevima.

Oni su se do sad samo ticali novih reprezentacija, kao što je svojedobno bio slučaj s Kosovom. Kada je Kosovo primljeno u UEFA-u i FIFA-u, svi igrači koji su imali kosovsko državljanstvo, a igrali su za neke druge nacionalne sastave, primjerice švicarski, mogli su "optirati" za igranje za Kosovo.

Dakle, FIFA sprema promjene, pa bi se tako od sljedeće godine moglo dogoditi ovo: svaki igrač koji iz bilo kojeg razloga može igrati za dvije ili više reprezentacija (dvojno državljanstvo, naturalizacija ili mogućnost naturalizacije...) moći će promijeniti "fudbalsko državljanstvo", ali na sljedeći način, objašnjavaju SN.

Ako je do svoje navršene 21 godine upisao tri ili manje nastupa u službenim utakmicama (kvalifikacije za velika takmičenja ili ona sama) za prvu reprezentaciju, igrač koji to želi, može promijeniti nacionalnu pripadnost. Ali, od njegovog zadnjeg nastupa za prvu reprezentaciju moraju proći najmanje tri godine, kako bi njegov prelazak u drugu bio valjan.

Otkud to novo pravilo? Za njegovu implementaciju zaslužan je nekadašnji igrač Barcelone, Munir El Haddadi. On je imao želju nastupanja za Maroko na Mundijalu u Rusiji, ali to nije mogao učiniti jer je jednom, samo jednom, 2014. godine nastupio za Španiju, u kvalifikacijama za EURO 2016.

Igrao je svega 13 minuta, ali dovoljno da mu se upiše trajno sportsko državljanstvo na Španiju, iako nakon te utakmice više nije igrao. El Haddadi je svoj slučaj dao i na Sud za sportsku arbitražu (CAS) koji je presudio protiv njegove želje, odnosno ostavio ga - Špancem.

Sada će moći igrati za Maroko, i to odmah, jer je već prošlo više od tri godine od njegovog posljednjeg i jedinog nastupa za Furiju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.