open-navfaktor-logo
search
Nada za milione ljudi
Revolucionarni korak u medicini: Vakcina protiv raka mogla bi biti spremna do 2030.
Milioni života moglo bi biti spašeno revolucionarnim naučnim otkrićem, a prema navodima iz jedne farmaceutske kompanije, lijekovi protiv raka, kardiovaskularnih i autoimunih bolesti, kao i drugih stanja bit će spremni do 2030. godine.
08.04.2023. u 15:46
get url
text

Studije o ovim vakcinama pokazuju "ogromna obećanja", a neki istraživači kažu da je napredak od 15 godina skraćen na 12 do 18 mjeseci zahvaljujući uspjehu vakcine protiv COVID-19, prenosi The Guardian.

Dr. Paul Burton, glavni medicinski direktor farmaceutske firme Moderna, rekao je kako vjeruje da će ova kompanija moći ponuditi takve tretmane za "svaku vrstu bolesti" za samo pet godina.

Kompanija, koja je stvorila vodeću vakcinu protiv koronavirusa, razvija vakcine protiv raka koje ciljaju na različite vrste tumora.

- Dobit ćemo tu vakcinu i bit će vrlo efikasna i spasit će stotine hiljada, ako ne i milione života. Mislim da ćemo moći ponuditi personalizirane vakcine protiv raka protiv više različitih vrsta tumora ljudima diljem svijeta - kazao je Burton.

Također je rekao da bi se višestruke respiratorne infekcije mogle pokriti jednom injekcijom – čime bi se ranjive osobe zaštitile od COVID-19, gripe i respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) – dok bi mRNA terapije mogle biti dostupne za rijetke bolesti za koje trenutno ne postoje lijekovi.

Terapije koje se temelje na mRNA djeluju tako da uče ćelije kako napraviti protein koji pokreće imunološki odgovor tijela protiv bolesti.

- Mislim da ćemo imati terapije bazirane na mRNA za rijetke bolesti koje se prije nisu mogle liječiti, i mislim da ćemo se za 10 godina približiti svijetu u kojem doista možete identificirati genetski uzrok bolesti i, s relativna jednostavnost, idite i uredite to i popravite pomoću tehnologije temeljene na mRNA – istakao je Burton.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.