Režira, glumi, montira: Petnaestogodišnji Banjalučanin snimio sedam kratkih filmova

Objavljeno: 05.03.17 u 17:26

Petnaestogodišnji Andrej Nježić iz Banje Luke do sada je snimio sedam kratkih filmova, a kod ovog tinejdžera najzanimljivija je činjenica da za svoje filmove sam piše scenarije, režira, snima, glumi i montira.

Najponosniji je na svoj posljednji film "Duhovi postoje" koji je završio tokom prošlog mjeseca. Za svoje filmove kaže da su uglavnom u pitanju horori, a "Duhovi postoje" je prema njegovim riječima najozbiljniji projekat u kojem je angažovao i prijatelje da glume.

- Mislim da horora ima najmanje u domaćoj kinematografiji. Prvo sam odlučio da snimam na engleskom i svi moji scenariji su na engleskom jeziku, tako da sam počeo da gledam strane horor filmove, to mi se dopalo, pa sam počeo da čitam i horor knjige. Osim toga mama isto voli da gleda trilere, drame, horor filmove, pa je to faktički krenulo od nje – kazao je Andrej Nježić.

Devetogodišnjak u školi glume

Sve je počelo kada je sa devet godina krenuo u školu glume u Dječijem pozorištu RS-a, nakon čega je 2012. godine postao član Gradskog pozorišta "Jazavac" gdje sada aktivno igra predstave. Za glumu je dobio i nagradu za najbolju sporednu ulogu, kada je sa kolegama iz "Jazavca" 2015. godine učestvovao na festivalu u Mrkonjić Gradu sa predstavom "Ko nekad u osam".

Uživa u pisanju scenarija, a iako je do sada snimao samo kratkometražne u planu mu je da snima i prema scenarijima koje je napisao za dugometražne filmove.

Do snimanja filmova došao je slučajno jer je poželio da odglumi scene koje je napisao, pa mu je palo na pamet da to i snimi, a odatle se rodila ideja za stvaranje cijelog filma.

S obzirom na to da scene u kojima glumi ne može da snima, u pomoć mu priskače prijatelj koji se takođe, bavi glumom i režijom.

Ovaj odličan učenik prvog razreda Ekonomske škole u Banjoj Luci planira da nastavi da se bavi svojim sadašnjim hobijem. Namjera mu je da upiše ili glumačku akademiju ili režiju, ali u nekoj stranoj zemlji.

Opremu uglavnom posuđuje

Pošto opremu za snimanje uglavnom posuđuje od prijatelja, planira da sebi obezbijedi kameru, mikrofone, reflektore, kako bi njegovi filmovi izgledali što ozbiljnije.

Zahvaljujući internetu pokušava da se usavrši u ovom poslu, a tek nakon toga svoje filmove će slati i na festivale.

- Najviše volim da glumim, pišem i snimam, a od svih poslova u filmskoj produciji najteže mi pada montaža jer za to treba 'imati kičmu', s obzirom na to da po nekoliko sati provede sjedeći zbog montaže nekoliko kadrova. U režiji mi je uzor Alfred Hitchcock. Zbog njegovih filmova sam i počeo da se bavim hororima i da snimam scenarije. Njegove filmove baš često gledam, a što se tiče glume ima ih baš dosta, Matt Damon, Leonardo DiCaprio – kazao je Nježić.