Rezultati autopsije: Droga i alkohol u krvi napadača iz Pariza

Objavljeno: 20.03.17 u 09:32

Laboratorijskim analizama krvi naoružanog napadača koji je u subotu napao vojnikinju na pariskom aerodromu Orly otkriveno je da je konzumirao drogu i alkohol.

Belgacem nije bio vjernik, nego konzument droga i alkohola
Belgacem nije bio vjernik, nego konzument droga i alkohola

Tridesetdevetogodišnji Ziyed Ben Belgacem usmrćen je nakon što je prislonio pištolj na njenu glavu i navodno rekao da želi "umrijeti za Allaha“.

Parisko tužilaštvo je saopćilo da su toksikološkim testovima tokom autopsije napadača otkriveni tragovi kokaina i kanabisa, javlja BBC. Također, količina alkohola otkrivena u njegovoj krvi je iznosila 0,93 g po litri krvi, što je skoro duplo više od količine dozvoljene u vožnji po francuskom zakonu.

Navodno je radikaliziran u zatvoru i nalazio se na listi osoba koje su pod nadzorom policije. On se, također, povezuje sa pucnjavom i otmicom automobila prije nego što je napao vojnu patrolu na Orlyju, pariskom drugom najvećem aerodromu.

Belgacemov krivični dosje uključuje osuđujuće presude za oružane pljačke i prekršaje povezane s drogom, kazao je novinarima u subotu pariski tužilac François Molins.

Jučer je i napadačev otac izjavio da Belgacem nije prakticirao vjerske propise, te da je konzumirao alkohol i droge.

- Moj sin nije bio terorist. Nikada se nije molio i pio je alkohol. Ali pod utjecajem alkohola i kanabisa, evo gdje možete završiti - rekao je Belgacemov otac.

Rano ujutro u subotu, Belgacem je zaustavljen na kontrolnoj tački u Garges-les-Gonesseu sjeverno od Pariza. Zapucao je na policiju iz zračne puške prije nego što je pobjegao u automobilu koji je kasnije pronađen napušten.

Iz policije su saopćili da je automobil otet od jedne žene pod prijetnjom oružjem, u Vitryju, južno od Pariza. Taj automobil je poslije pronađen na aerodromu Orly.

Belgacem je na aerodromu pokušao oteti automatsko oružje od vojnikinje, nakon čega su ga dva druga vojnika ubila.