Rezultati istraživanja: Više od 70 posto Srba smatra da su Mladić i Karadžić heroji

objavljeno: 11.07.2018. u 16:21

Agencija Valicon provela je istraživanje na zahtjev Al Jazeere u kojem je ispitala stavove stanovnika RS-a o tome da li su Ratko Mladić i Radovan Karadžić heroji ili ratni zločinci i da li se u Srebrenici desio genocid ili ne.

Među ispitanima je bilo 80,4 posto stanovnika srpske nacionalnosti, 17,5 posto svih drugih nacionalnosti i 2,1 posto onih koji se nisu htjeli izjasniti o nacionalnoj pripadnosti. Ispitivanje je urađeno na uzorku od 808 stanovnika, a statistička mogućnost greške je 3,5 posto.

Da je Radovan Karadžić heroj misli 60,2 posto ukupno ispitanih, a da je zločinac smatra 28,9 posto. Bilo je i onih koji su izabrali odgovor "niti heroj niti zločinac", takvih je malo manje od 10 posto.

Brojke su drugačije kad se pogleda nacionalna struktura ispitanih. Ispitanici srpske nacionalnosti, njih 73,6 posto misli da je Radovan Karadžić heroj. Među onima koji nisu Srbi, taj procenat je 3,9 posto, a među onima koji se nacionalno nisu izjasnili, njih je u istraživanju bilo malo više od 2 posto - 15,1 posto smatra da je Karadžić heroj.

Što se tiče onih koji misle da je zločinac, među Srbima od 650 ispitanih 15 posto misli da je zločinac, a među građanima koji nisu Srbi 89,4 posto. Tačno 9,7 ispitanih Srba misli da nije ni zločinac ni heroj, taj procenat kod ostalih je 6,3 posto.

Za Ratka Mladića su slični rezultati po nacionalnoj strukturi, 76 posto ispitanika srpske nacionalnosti smatra da je heroj a 6,3 posto građana koji nisu Srbi tako misli.

Da je Mladić zločinac misli 13,3 posto Srba. Većina ispitanih koji nisu Srbi - njih 85,8 posto te 50,9 posto onih koji se nisu nacionalno izjasnili.

Nije zanemariv procenat onih koji su kao odgovor na ovo pitanje izabrali opciju "niti heroj niti zločinac". Među Srbima je takvih 9 posto, među nesrbima 7,5 posto, a 30 posto među onima koji se nacionalno nisu izjasnili.

Da se u Srebrenici desio genocid misli 32,6 posto ispitanih u ovom istraživanju. Procenti se znatno razliku prema nacionalnosti - 20,1 posto Srba smatra da je u Srebrenici bio genocid, 89,4 posto ispitanih koji nisu Srbi i 37,7 posto nacionalno neopredijeljenih.

Izričito, da se genocid nije desio misli 66,4 posto Srba; 1,5 posto ispitanih koji nisu Srbi i 28 posto nacionalno neopredijeljenih. Za 35 posto mladih do 30 godina Ratko Mladić je zločinac.

Za 36 posto mladih Radovan Karadžić je zločinac.

Za 42 posto mladih u Srebrenici se desio genocid.

Anketa je pokazala da se rezultati značajno razlikuju u zavisnosti od obrazovanja ispitanika.

Tako, naprimjer, 42 posto visokoobrazovanih misli da je Radovan Karadžić zločinac, dok je procenat takvih kod onih sa osnovnom školom 17 posto.

Tačno 39 posto visokoobrazovanih misli da je Ratko Mladić zločinac, samo 17 posto njih sa visokom stručnom spremom.

Ista razlika je i kod priznavanja genocida jer je 44 posto visokobrazovanih reklo da je bio genocid u Srebrenici, nasuprot 22,8 posto onih sa osnovnom školom.

Ako bi se izvlačio profil tipičnog ispitanika koji misli da je naprimjer Mladić heroj - to bi bio muškarac stariji od 56 godina, ima osnovno obrazovanje i živi van grada.

Nasuprot njemu, tipičan ispitanik koji misli da je Mladić zločinac je žena do 30 godina starosti, visokobrazovana i živi u gradu. Isti profil vrijedi za Radovana Karadžića i za genocid u Srebrenici.