Rijaset Islamske zajednice Srbije dao podršku Turskoj u borbi protiv terorizma

objavljeno: 22.01.2018. u 13:20

Paljenjem kandilja i puštanjem salavata preko razglasa na munarama džamija, Rijaset Islamske zajednice Srbije je, u skladu sa islamskom tradicijom, na području Mešihata IZ Sandžaka i šire dao podršku Turskoj u borbi terorizma. 

- Slijedeći primjer Dijaneta u Republici Turskoj, zajedno sa nekim islamskim zajednicama u okruženju, Rijaset islamske zajednice Srbije je sinoć na svojim džamijama palio kandilje, dok su danas između sabah-namaza i podne-namaza sporadično puštani salavati sa munara u znak podrške vojsci bratske nam i prijateljske zemlje Turske - rečeno je danas iz te islamske zajednice.

- Zbog Bošnjaka koji se nalaze u redovima Turske armije, a i svih ostalih, naša je vjerska obaveza da ih pomognemo dovama, zato ćemo sutra uvečer sa jacije-namaza proučiti zajedničku dovu u Bor džamiji u Novom Pazaru, moleći Svevišnjeg Allaha da ih "pobjedonosnom pomoću" pomogne i osnaži - naveo je u pismenoj izjavi Direktor ureda za inostranstvo Rijaseta Islamske zajednice Srbije (IZS) Jakub ef. Leković.

Salavati sa razglasa na munarima puštani su od jutarnjih sati, između ostalih, i u novopazarskoj Stambol džamiji. Salavati se u Sandžaku, još iz osmanskog perioda, puštaju u važnim situacijama za muslimane.

Nastojanjima Republike Turske da se na Bliskom istoku uspostavi mir u borbi protiv terorizma daju i građani Novog Pazara koji ističu da prije svega očekuju mir u Republici Turskoj i regionu.

- Podržavam borbu Turske protiv terorizma. Očekujem da u Turskoj bude mir. Protiv svakog sam nasilja - kaže penzioner Munir Šabotić.

Mušo Turković smatra da trenutne vojne aktivnosti doprinose stabilnosti na tom području.

- Jaka Turska može samo da doprinese jakom miru - smatra on.

Novopazarc Mustafa Mujo Crnišanin kaže da daje punu podršku Turskoj u svakoj borbi protiv terorizma.

- Pratiš šta se dešava na sirijskoj granici i trebala je Turska to još ranije da uradi - rekao je ovaj Novopazarac.

Turske snage su u subotu započele operaciju "Maslinova grana" u Afrinu s ciljem uspostave sigurnosti u pograničnom pojasu, neutralizacijom terorističkih elemenata PYD/PKK-a i ISIL-a, oslobađanja teritorije koju okupiraju teroristi i kako je istaknuto spasa bratskog naroda na tom području.

Operacija u Afrinu pokrenuta je u okviru turskih prava zasnovanih na međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih nacija, posebno onih koje se tiču borbe protiv terorizma 1624 (2005), 2170 (2014) i 2178 (2014).

Turska se poziva i na član 51 iz UN-ovog sporazuma, odnosno "pravo na samoodbranu". Operacija se provodi uz poštivanje teritorijalnog integriteta Sirije.