Rijaset IZ u BiH se oglasio povodom sporne odluke američkog predsjednika Trumpa

Objavljeno: 07.12.17 u 15:41

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas se oglasio povodom jučerašnje odluke predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa da Ambasadu SAD-a u Izraelu iz Tel Aviva premjesti u Jerusalem.

U izjavi Rijaseta se kaže da je za "Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini odluka predsjednika Trumpa zabrinjavajuća jer je jednostrana i ne doprinosi mirnom rješenju izraelsko-palestinskog pitanja".

- Status Jerusalema definiran je rezolucijama Ujedinjenih nacija i međunarodnim pravom koje bi trebalo biti obavezujuće za svakog.

Jerusalem je sveti grad u kojem su smješteni objekti vjerske i kulturne baštine svih velikih religija svijeta. Ova odluka bi mogla izazvati posljedice koje je teško predvidjeti. Očekujemo od najodgovornije zemlje svijeta da svoje odluke donosi u skladu sa težnjama za svjetskim mirom i razumijevanjem među narodima i kulturama.

Nadamo se da će predsjednik Trump poslušati savjete svoje administracije i prijatelja SAD-a u svijetu i na Bliskom Istoku te promijeniti spomenutu odluku, kako su to činile i ranije američke administracije - poručili su iz Rijaseta. 

Danas je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održana 40. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Na dnevnom redu današnje sjednice bio je Plan rada i Plan budžeta Rijaseta i njegovih ustanova za 2018. godinu koji je nakon razmatranja usvojen, a razmatran je i usvojen i izvještaj Agencije za certificiranje halal kvaliteta. Rijaset je danas također razmatrao i usvojio prijedlog izmjena i dopuna Izbornih pravila.

Kada je riječ o rješavanju kadrovskih pitanja i radno-pravnih odnosa, Rijaset je danas dao saglanost za imenovanje dr. Senaida Zajimovića na mjesto direktora Vakufske direkcije, a saglasnost je data i za raspisivanje konkursa za izbor u akademska zvanja Fakulteta islamskih nauka. Također, treba dodati da je danas razmatran i prihvaćen prijedlog liste stipendista za dodjelu stipendija posebno nadarenim studentima FIN-a.

Današnjoj sjednici su, pored reisu-l-uleme Kavazovića, prisustvovali njegov zamjenik mr. Husein ef. Smajić, zatim direktori uprava i rukovodioci ureda Rijaseta te direktori IC El-Kalem, Vakufske direkcije i Agencije za certificiranje halal kvaliteta.