open-navfaktor-logo
search
Selektor BiH
Robert Prosinečki otkrio koja je najveća prednost Zmajeva protiv Sjeverne Irske
Nadamo se da možemo kroz Ligu nacija otići na EURO, poručio je selektor Bosne i Hercegovine 
22.11.2019. u 13:38
get url
text

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine, ukoliko izbori finale play-offa Lige nacija (baraž) bit će domaćin i u finalu (31. marta 2020. godine).

Nakon današnjeg žrijeba u Nyonu selektor A reprezentacije BiH Robert Prosinečki imao je intervju za UEFA medijske kanale.

Selektor Zmajeva cijeni rivala u polufinalu.

- Već smo igrali dvije utakmice Lige nacija sa Sjevernom Irskom i rezultatski su bile jako dobre za nas, jer smo obje utakmice pobijedili. Mala prednost za nas će biti što ćemo igrati u Bosni i Hercegovini. Nadamo se da možemo kroz Ligu nacija otići na EURO. Vjerujem da ćemo proći Sjevernu Irsku i plasirati se u finale play-offa, iako ta utakmica neće biti lagana. Sjeverna Irska je vrlo organizovana ekipa, koja već dugo godina igra zajedno, igrači igraju po engleskoj ligi. Dobro su ukomponovana ekipa. Bit će to sigurno njihova najveća snaga. Znamo da dobro igraju sa dugim loptama, imaju odličan prekid, skok. Tako da, sigurno dobra selekcija koja može igrati sa svakom reprezentacijom. Igra se jedna utakmica. Ili prolaziš ili ispadaš. Sigurno ćemo morati imati jedan drugačiji pristup da bismo dobili dobru reprezentaciju poput Sjeverne Irske - kazao je Prosinečki, dodavši:

- Veoma nam je važno što ćemo igrati u Bosni i Hercegovini. To je naša blaga prednost u baražu zbog ambijenta, publike i zbog toga što mi igramo jako dobro na našem terenu.

Otkrio je i ima li pritiska pred odlučujuće mečeve.

 - Pritisak je uvijek tu. Samim time što mislim da nismo dobro odigrali grupnu fazu. Pustimo sada Ligu nacija, ali nismo igrali onako kako može BiH. Bit će pritiska, ali tu je i mala, ali prednost jer ćemo igrati na domaćem terenu. Igraći će biti super motivisani, dug je period do utakmice, ali pritisak je sigurno veliki - istakao je Prosinečki.

Posebno je istakao trenutno dvije najveće fudbalske zvijezde Bosne i Hercegovine.

- Miralem Pjanić i Edin Džeko su igrači koji igraju u velikim klubovima, gdje su među najvažnijim igračima. Oni puno znače reprezentaciji. Ako oni budu u najboljoj formi i motivisani onda BiH može očekivati prolaz - poručio je selektor BiH.

Pobjednik duela BiH - Sjeverna Irska (26. mart) u finalu će igrati protiv boljeg iz meča Slovačka - Republika Irska. 

Evropsko prvenstvo će biti održano od 12. juna do 12. jula 2020. godine u 12 evropskih gradova i 12 država.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.