Robert Prosinečki: Valjda neću završiti kao Ćiro Blažević

objavljeno: 13.03.2018. u 17:48

Robert Prosinečki i Miroslav Ćiro Blažević imaju mnogo zajedničkih tačaka. Od igračkih, pa do trenerskih dana...  

Sve je počelo 1987. godine u Zagrebu. Aktuelni selektor fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine, sada već davne 1987. zbog sukoba s Ćirom prešao je iz Dinama u Crvenu zvezdu.

Prosinečki je igračku karijeru počeo u Dinamu pod trenerskom palicom slavnog Travničanina, koji ga je samo dva puta stavio u prvu ekipu, a potom je napravio najveću grešku u trenerskoj karijeri, kazavši da će pojesti svoju trenersku diplomu ako Prosinečki postane igrač.

Bugarska kao spona 

Nakon toga je Prosinečki prešao u beogradsku Crvenu zvezdu, gdje je proveo četiri sezone, a kruna je bila 1991. godina kada ih je predvodio do naslova evropskih prvaka. Naravno, Ćiro nije pojeo diplomu...

A ono što veže Ćiru i Prosinečkog na klupi Zmajeva jeste Bugarska. Trener svih trenera preuzeo je kormilo našeg A tima kada smo bili u totalnom rasulu. Nakon smjene Mehe Kodre najbolji fudbaleri odbili su 1. juna 2008. godine igrati prijateljski meč protiv Azerbejdžana u Zenici, a v. d. selektora Denijal Pirić sa kombinovanim timom, sačinjenim većinom od igrača iz domaćeg prvenstva, ostvario je minimalnu pobjedu golom Steve Nikolića.

Izvršni odbor N/FSBiH morao je reagovati ekspresno, a kao džokera iz rukava izvukli su Ćiru Blaževića, kojeg je na sjednici u Banjoj Luci predložio Hamdija Abdić Tigar. Uslijedili su pregovori sa trenerom svih trenera, koji je 10. jula izabran za Kodrinog nasljednika.

A debi na klupi Zmajeva tadašnji selektor imao je 20. augusta u Zenici protiv Bugarske... Skoro deset godina kasnije i Prosinečki će svojevrstan debi na klupi Zmajeva imati protiv Bugara. Istina, Veliki žuti je bh. tima vodio u januaru, na američkoj turneji, ali tada nije mogao računati na najbolje fudbalere, jer to nije bio zvanični termin. Stoga će prvi pravi ispit imati u Razgradu.

- Slučajnost, ali zanimljivo - kazao je uz smijeh Prosinečki za Faktor nakon što što smo mu ispiričali da će "krenuti Ćirinim stopama".

- A kako je završila utakmica iz 2008. godine? - pitao je Prosinečki.

Odgovor mu se i nije svidio jer su Bugari na krilima Berbatova slavili sa 2:1.

- Valjda neću završiti kao Ćiro - nasmijao se raspoloženi Prosinečki.      

Deset godina Miralema Pjanića

Zanimljiv je i podatak da je protiv Bugara za BiH debitovao Miralem Pjanić, trenutno najskuplji eksponat u izlogu Roberta Prosinečkog. Mali princ je jedini aktivni reprezentativac koji je igrao i 20. augusta na Bilinom polju (igrali su i Vedad Ibišević, te Senijad Ibričić, ali su obojica završili reprezentativnu karijeru).