open-navfaktor-logo
search
Kuvajt
Robinje 21. stoljeća: Svaka kuća ima jednu, prodaju ih na Facebooku i Instagramu
Na aplikacijama se žene mogu pretraživati i po rasama. Tako u ponudi stoji afrička radnica, čista i nasmiješena. Neki ih kupuju za 2.000 dolara pa ih prodaju za 3300.
02.11.2019. u 08:37
get url
text

Na ulicama Kuvajta gotovo je nemoguće da ćete vidjeti žene jer su, kako izvještavaju strani mediji, zatvorene iza vrata svojih "sponzora' koji im uskraćuju osnovna prava, pa tako i pravo na slobodu. 

Sudbina tih žena je neizvjesna. Vrlo vjerovatno će ih prodati za hiljade dolara na crnom tržištu. Te prodaje danas se odvijaju putem društvenih mreža poput Facebooka i Instagrama, a koriste posebne logaritme i heštegove kojima se promoviraju i predstavljaju "žene na prodaju".

- Promoviraju online trgovanje robljem. Ako Google, Apple, Facebook ili bilo koja druga kompanija promovira aplikacije vezane za ovo, trebaju preuzeti odgovornost za to - rekla je  UN-ova stručnjakinja za uskraćivanje sloboda, Urmila Bhoola za BBC.

Iako su društvene mreže uklonile i zabranile neke heštegove veza ne za prodaju robova, BBC je otkrio kako je to tržište i dalje aktualno online kroz aplikacije "4Sale" i "Haraj".

U Kuvajtu je tako normalno da skoro svako kućanstvo ima po jednu "spremačicu" koju ilegalno prodaju kao "robu", razmjenjuju, ograničavaju im slobodu i drže ih protiv njihove volje. Kada su reporteri BBC-ja pokušali kupiti jednu od ropkinja, savjetovali su ih da joj nipošto ne daju pasoš.

- Veoma je dobra i uvijek nasmiješena. Čak i kada je držiš budnu do pet ujutro - rekao je jedan od "sponzora".

Na aplikacijama se žene mogu pretraživati i po rasama. Tako u ponudi stoji afrička radnica, čista i nasmiješena. Neki ih kupuju za 2.000 dolara pa ih prodaju za 3300.

Ne kupuju ih samo lokalci, rade to i agencije koje ih pak preprodaju dalje kako bi ostvarile profit. Ovakav primjer modernog online ropstva ne događa se samo u Kuvajtu. Ovakva praksa nažalost puno je rasprostranjenija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.