Ročište Zdravku Mamiću odgođeno za sutra

objavljeno: 14.06.2018. u 15:48

Ročište koje je danas trebalo biti održano u Sudu BiH u slučaju Zdravka Mamića odgođeno je za sutra, potvrđeno je za Faktor. 

Mamića su danas pripadnici SIPA-e uhapsili u Međugorju po međunarodnoj potjernici koju je za njim raspisala Hrvatska. SIPA je dobila nalog za njegovo hapšenje nakon što je bosanskohercegovački ured Interpola primio zahtjev Republike Hrvatske za privođenje po potjernici koju su raspisale vlasti Republike Hrvatske.

Ročište je odgođeno zbog manjka vremena, a Mamić će vjerovatno prenoćiti u Sarajevu te sačekati sutrašnje ročište.

Brojne novinarske ekipe uzalud su čekale satima na dolazak Mamića u Sud BiH.

Mamić će se pred Sudom BiH izjasniti o tome ima li bosanskohercegovačko državljanstvo, kao i protivi li se izručenju Republici Hrvatskoj.

Za Zdravkom Mamićem je raspisana međunarodna potjernica nakon što je osuđen na šest i po godina zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama u slučaju podjele transfera s Dejanom Lovrenom. Zdravko je kriv i za izvlačenje novca u slučaju podjele transfera s Lukom Modrićem.

U procesu "teškom" 128 miliona kuna (33 miliona KM) braću Mamić, Zdravka i Zorana, i Damira Vrbanovića USKOK je teretio se da su oštetili Dinamo za ukupno 115,8 miliona kuna (oko 30 miliona KM), dok je radnjama mlađeg Mamića i Pernara državni budžet oštećen za 12,2 miliona kuna (oko tri miliona KM).

Mamić ima dvojno državljanstvo, a BiH je nazvao svojom "drugom domovinom" te je najavio da će se iz BiH boriti za svoju slobodu.

S obzirom na odredbe Ustava, BiH ne izručuje svoje državljane. Ono što Hrvatska eventualno može jeste da zamoli BiH da se izdržavanje kazne održi u BiH, no do pravomoćne presude vjerovatno neće doći brzo. Mamić može biti u BiH godinu i po, može putovati jedino u zemlje s kojima Hrvatska nema ugovor o izručenju među kojima su Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija.