open-navfaktor-logo
search
Poruka jedne majke
Roditelji, sami ste krivi za "razmažena derišta"
Na portalu za roditelje Zelena učionica objavljen je tekst jedne majke koja tvrdi da su za razmaženost djece krivi isključivo njihovi roditelji, a to malo koji roditelj može opovrgnuti.
15.08.2018. u 04:57
get url
text
get url
text

Kroz deset tačaka ova majka navela je sve situacije kroz koje roditelji za svoju djecu prolaze svakodnevno, a oni ih shvataju zdravo za gotovo. 

- Mrzim što ja moram ovo reći, ali tvoje dijete je razmaženo derište. Da, tvoje dijete. Raspušteno je i dobija sve što hoće. Znam da se trudiš da budeš dobar roditelj. Tvoji roditelji nisu bili baš pažljivi. Nisu znali čak ni gdje si pola vremena. Ali ti nisi takva. Ti drugačije radiš. Radiš najbolje što možeš jer želiš da djeca budu sretna. Previše si umiješana, jer želiš znati šta se događa u njihovom životu. Želiš sda e osjećaju posebno i važno. Ali praviš greške, a i ja sam. I sada, naša djeca su derišta. Evo zašto - piše ova majka...

Mi pregovaramo

Naše dijete želi nešto, pa pregovori počinju: "Kupit ću ti to ako se budeš lijepo ponašao". Čak i kada je ponašanje katastrofalno, čuje se: "Dobro, ja ću ti dati još jednu šansu." Ovo se, naravno, pretvara u još nekoliko prilika. Moje omiljeno pregovaranje je "Obećavam da ću to učiniti kasnije!" Pregovaranje može biti dobar alat, ali ako želite biti učinkoviti, moramo povući liniju koja se ne može preći. 

Mi čistimo njihove sobe

Ponekad jednostavno ne mogu više izdržati. Njegova soba izgleda kao da ju je bomba je pogodila. Prljava odjeća, mokri peškiri, stočni sajam na krevetu - haos svuda. Uprkos tome, djetetu je ipak dozvoljeno da obavlja sve svoje planirane aktivnosti i igranje. Ipak mu je dozvoljeno da gleda TV i druži se s prijateljima. Nikada ne sredi sobu kada ga zamolimo, i mi šta ćemo, zasučemo rukave i sredimo je sami. Ali ovdje je lako izvesti jednakost: Dijete se naviklo da neko čisti za njim i ne misli da je to stvar vrijedna pažnje. Riješite jednačinu i rezultat je = derište.

Nosimo im ruksak

Da, to je teško. Znam. Ponekad stvari jesu teške. Kada pokupimo dijete i nosimo mu sve do auta, radimo previše. Mi nismo tovarne mazge. Mi previše radimo na tome da djetetu bude udobno. Ovo stvara osjećaj više vrijednosti.

Pitamo djecu šta žele za ručak

Ja se ne sjećam da sam tražila ono što želim za ručak. Zar ne? Sjećate li se da mama ikad kaže: "Hej, djeco, hoćete li izaći na ručak ili ostajemo kod kuće?" Izlazak na ručak je posebna prilika, to vidim sad kada sam odrasla. Sjećam se da smo imali samo nekoliko obroka varijacije: grah, grašak, kupus, musaka, i bijelu rižu koju sam prezirala. Uvijek sve kuhano u ogromnom loncu. Ali znate šta? Pojela bih ono što mama iznese. Kraj priče.

Dječiji planovi gaze naše

"Žao mi je što ne mogu ići, Boki ima utakmicu". To je uredu - najveći dio vremena. Naravno da želim ići na utakmicu. Ali drugi put, igra (i Boki) mora zauzeti drugo mjesto u našem životu. I znate šta? Boki će igrati bolje jer nismo tamo da navijamo svakih pet sekundi. Želite da vaše dijete igra bolje? Propustite nekoliko utakmica.

Mi samo želimo biti sretni

Najnovija vijest: Djeca ne bi trebala biti sretna sve vrijeme. Uredu je ako ne uvijek dobiju ono što žele, ne rade ono što žele raditi, ili ne idu gdje žele ići. Ako moraju raditi kućne poslove, ili provode vrijeme sa svojom porodicom, ili idu u kupovinu s nama, samo naprijed i očekujemo kolutanje očiju i teške uzdahe napetosti. To je uredu, jer ne vrti se sve oko njih i njihove konstantne sreće.

Međusobno potkopavanje autoriteta

Ovo je uobičajena greška. Naše dijete od nas traži da prespava kod prijateljice. Roditelj A kaže ne. Dijete prelazi na roditelja B koji kaže da. Zašto? Jer nismo uvijek na istoj strani. Naša djeca su manje derišta kada smo ujedinjeni. Treba težiti dogovoru u ovakvim trenucima. Možemo govoriti o našim neslaganjima kasnije. U suprotnom, djeca uče da su roditelji jedni protiv drugih.

Ne dodjeljujemo im poslove i odgovornosti

Ako dijete ne postavlja sto, raščišćava sto, stavlja posuđe u mašinu, ne sakuplja lišće ili šeta psa, onda bi dijete trebalo plaćati stanarinu.

Pravimo izgovore za loše ponašanje ili loše ocjene

Izgleda da svi pravimo istu grešku. Loše ponašanje je loše ponašanje. Ona je umorna i gladna je baš bezveze izgovor. Do kasno je bio na treningu i nije stigao napraviti domaću zadaću (koja je zadana prije mjesec) jednako je loše. Moramo prekinuti s opravdavanjem lošeg ponašanja ili nedostatka radne etike. Bez discipline, djeca postaju derišta.

Raspravljamo se s nastavnikom i trenerom

Kada se sporimo oko polusatnog učenja ili toga da li je kasno da se radi domaći, dijete uči da može nastaviti biti lijeno, jer njegovi roditelji će da nađu izgovore u njegovu korist. Dijete tada uči da ne mora poštovati ​​svog učitelja i završiti zadatak. 

Pažnja je dobra. Uključeni roditelji su divni. Ali način na koji obraćamo pažnju je taj koji može štetiti. Kada pustimo našu djecu da pregovaraju, radimo pogrešno. Ako pravimo izgovore za njihovo loše ponašanje, radimo pogrešno. Ako im je previše udobno, radimo pogrešno. 

Sva djeca trebaju naučiti da jedu groznu rižu s pilećom kožicom i buraniju s vremena na vrijeme. To gradi karakter.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.