open-navfaktor-logo
search
Obavezna imunizacija
Roditelji strahuju od MRP vakcine, inspekcije kažnjavaju
U FBiH zakonska obaveza vakcinacije propisana je članom 40 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti shodno kojem je roditelj/staratelj dužan vakcinisati dijete protiv određenih zaraznih bolesti, a ako ukoliko to ne učini, članom 70 tog zakona propisana je novčana sankcija od 100 do 2.000 KM
26.12.2019. u 20:25
get url
text

U Kantonu Sarajevo za prvih deset mjeseci 2019. godine 200 roditelja odbilo je vakcinisati svoju djecu za što su plaćene kazne u ukupnom iznosu od 20.000 KM.

U FBiH zakonska obaveza vakcinacije propisana je članom 40 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti shodno kojem je roditelj/staratelj dužan vakcinisati dijete protiv određenih zaraznih bolesti, a ako ukoliko to ne učini, članom 70 tog zakona propisana je novčana sankcija od 100 do 2.000 KM.

Nadzor nad poštivanjem ovih zakonskih obaveza u Kantonu Sarajevo provode sanitarni inspektori  Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Pedijatri prijavljuju, inspekcija poziva

- Mi smo prva inspekcija u Federaciji koja je prošle godine počela izricati novčane sankcije roditeljima koji ne žele vakcinisati dijete. To sigurno nisu popularne mjere, ali jeste način za sprečavanje epidemija, posebno među najosjetljivijom kategorijom društva. Cijeli proces funkcioniše na način da pedijatari u domovima zdravlja svakog roditelja/staratelja trebaju upoznati sa prednostima i značajem imunizacije, kao i opasnostima i eventualnim posljedicama nevakcinacije. Tek poslije toga, ako roditelj i dalje odbije vakcinisati zdravo dijete, nadležnom inspektoratu se dostavlja potvrda o nekompletnom vakcinalnom statusu, nakon čega se provodi inspekcijski postupak – pojašnjava Vildana Brdarić, glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

Na osnovu dostavljenih potvrda o nepotpunom vakcinalnom statusu iz organizacionih jedinica JU Dom zdravlja KS, sanitarni inspektori KUIP-a su za deset mjeseci 2019. godine po službenoj dužnosti dostavili ukupno 346 poziva roditeljima/starateljima da se izjasne o razlozima odbijanja vakcinacije.

- Pozivu inspektora do sada se odazvalo 275 roditelja, od kojih je 200 odbilo vakcinaciju djece, te su radi propuštanja te zakonske obaveze za svakog od njih izdate novčane sankcije u ukupnom iznosu od 20.000 KM. Od navedenog broja, 75 roditelja se izjasnilo da će vakcinisati dijete u dodatno odobrenom roku od dva mjeseca, što će inspektori pratiti po službenoj dužnosti. Za 12 djece su dostavljene potvrde o izvršenoj vakcinaciji, dok je preostali broj roditelja u postupku službenog izjašnjenja – kazala je Brdarić.

Roditelji sumnjaju u kvalitet vakcina

Kako ističe Brdarić, roditelji koji su se odazvali pozivima ističu da je razlog odbijanja vakcinacije djece sumnja na kvalitet vakcina.

- Navode također i bojazan od eventualnih posljedica vakcinisanja, što je očigledno posljedica aktivnosti antivakcinalnih pokreta, uglavnom na društvenim mrežama, koje za posljedicu imaju nepovjerenje roditelja u vakcinaciju. I prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) jedna od deset stvari koje najviše ugrožavaju zdravstveni sistem su protivnici vakcinacije – kaže Brdarić.

Ukoliko pedijatri dostave potvrde o nepotpunom vakcinalnom statusu za roditelje/staratelje djece koji su već ranije bili predmet inspekcijskog postupka, inspektori ih zbog odbijanja vakcinacije ponovo sankcionišu na način kako predviđa zakon.

- U slučajnu eventualne žalbe, nadležni sud može izricati veće novčane kazne od navedenih. Cilj ovih represivnih inspekcijskih mjera nije izricanje novčanih sankcija, već poduzimanje aktivnosti radi sprečavanja epidemija, kao i jačanje kolektivnog imuniteta kod najmlađih – zaključuje Brdarić.

Morbili odnijele dva života

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine kao posljedica smanjenog broja vakcinisanih osoba MRP vakcinom na području FBiH u 2019. godini došlo je do epidemije morbila, sa 1.331 oboljelim, uključujući i dva smrtna slučaja.

- Među oboljelim od morbila, 64 posto slučajeva bile su osobe mlađe od 10 godina. S obzirom na vakcinalni status, 99 posto oboljelih je bilo nevakcinisano ili nepotpuno vakcinisano. Slučajevi morbila registrirani su u svim kantonima Federacije BiH, najviše u Kantonu Sarajevo i Srednjobosanskom kantonu – navode iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Iz Zavoda ističu da se većina roditelja u Federaciji pobrinula da njihova djeca budu vakcinisana protiv potencijalno opasnih bolesti.

- Registrirani obuhvati imunizacijom kretali su se u rasponu od 95 posto za BCG vakcinu, do 68 posto za prvu dozu vakcine protiv morbila, rubeole i parotitisa, MRP. Obuhvat petovalentnom vakcinom (protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječije paralize i bolesti koje uzrokuje bakterija HIB tip b) bilježi trend porasta od 2018. godine – pojašnjavaju.

Prema istraživanju koje je proveo Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, roditelji među razlozima za nevakcinaciju navode zabrinutost zbog sigurnosti vakcinacije, percepciju o kvalitetu određenih vakcina, nepovjerenje u zdravstveni sistem i sistem uopće.

- Većina ove zabrinutosti se bazira na informacijama dobijenim putem medija i interneta. Pojedini roditelji navode priče prijatelja ili poznanika o neželjenim događajima koje dovode u vezu s vakcinacijom, pa se navode slučajevi autizma. Kao razloge za neredovitu vakcinaciju djece roditelji navode radno vrijeme domova zdravlja i vrijeme predviđeno za vakcinaciju, zaposleni roditelji navode i vlastitu neorganizaciju, kao i stalnu promjenu pedijatara i stanja koja se često pogrešno smatraju kontraindikacijama – kazali su iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Roditelji strahuju od MRP vakcine

I na području Republike Srpske najniži obuhvat vakcinacije je za MRP vakcinu.

- S obzirom na to da su morbili jedna od bolesti koja se najbrže širi među osobama koje nisu imune, neophodno je da obuhvat MRP vakcinacijom bude 95 posto kako bismo imali adekvatan kolektivni imunitet. Najniži obuhvat MRP vakcinom u RS-u imali smo 2016. godine kada je iznosio 74 posto, s tim da je u pojedinim regijama i općinama ovaj obuhvat iznosio svega oko 50 posto, Banja Luka, Bijeljina, Istočno Sarajevo. Obuhvat MRP vakcinacijom u 2018. godini iznosio je 83 posto – kazala je dr Jela Aćimović, spec. epidemiologije iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Tokom 2018. godine u RS-u je prijavljeno 80 slučajeva morbila, 22 slučaja parotitisa (zaušnjaka) i jedan slučaj rubeole, a tokom 11 mjeseci 2019. godine prijavljeno je 28 slučajeva morbila.

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u RS-u predviđa novčane kazne za roditelje/staratelje djece koji ne vode djecu na vakcinaciju.

- Međutim, prvenstveno je bitno  da se roditelji edukuju o značaju vakcinacije o rizicima nevakcinisanja te da se na taj način povećava obuhvat vakcinacijom – zaključuje dr. Aćimović iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.