open-navfaktor-logo
search
Đurđevdan u Sarajevu
Romi slave bez velikog veselja, roštilja i janjetine, na Goricu pozvali načelnika Mandića da ih obiđe
Romi širom svijeta, bez obzira na religijsku grupu kojoj pripadaju, danas slave njihov najveći praznik Đurđevdan (Ederlezi).
06.05.2021. u 13:53
get url
text

To je vrijeme kada se u ovoj populaciji slavi dolazak proljeća, a praznik prate brojni običaji. Proslava tradicionalno podrazumijeva đurđevdanski uranak i ritual kupanja i umivanja, čime se, prema vjerovanju odbacuju sve negativnosti koje su se desile u protekloj godini, a u isto vrijeme se poželi više zdravlja i berićeta za sve.

Nakon obrednog kupanja i oblačenja najljepše odjeće i obuće koja se ima, započinje veselje uz pjesmu, igru i trpezu. Kuće se ukrašavaju cvijećem i rasvjetalim grančicama.

{$galerijaFotografija}

Ekipa Faktora danas je obišla romska naselja u sarajevskom naselju Gorica i u Velikoj aleji na Ilidži, gdje ove godine nismo naišli na uobičajenu veselu prazničnu atmosferu, što zbog situacije sa koronavirusom, ali i neimaštine i teških uslova u kojima ovi ljudi uglavnom žive.

- Kako ću ga slaviti, nemamo nikakvih uslova, nemamo ništa. Evo vidite kako živimo, ni vode, ni struje, ništa nemamo ovdje. Četrdesetoro djece ima ovdje, čitava jedna porodica, sve braća, sestre. Nema se, odakle, kako ćemo. Prije se Đurđevdan slavio, rano se ustane, ide na vodu i kupamo se. Onda dođemo kući, namirimo se i pijemo kafu sa familijom. Ljubimo se i pozdravljamo sa familijom.

Onda se zakolje janje, peče na ražnju uz muziku, pjeva se i igra i to je to. To je prije bilo, a sad ova omladina Boga mi ništa. Ja da ga slavim, odakle mi, nema se para, nema se ništa. Socijalni rad me pomogne sa 170 maraka, šta ću ja. Sedmero unučadi imam, snaha ih ostavila i udala se u Beograd. Ja ih moram hraniti. Sin mi je bio na operaciji, imao je zapetljaj crijeva, jedva je ostao živ. Ja sam iz Gackog, živim tamo i došla sam malo da djecu obiđem. Hranu iz Gacka donesem, daju meni tamo žene hrane, brašna, ulja. Tako se snađem, djeci donesem da jedu i eto. Da nema mene, šta bi oni - kazala nam je Zineta Hadžović u romskom naselju u Velikoj aleji na Ilidži.

 

Skromno, bez muzike uživo i okretanja janjeta praznik Đurđevdan se obilježava i u naselju Gorica u općini Centar, gdje stoljećima stanuju sarajevski Romi.

- Tradicija se kaod nas prenosi sa koljena na koljeno. Prije se u mnogo u većem obimu i puno ljepše slavuilo. Po dva-tri janjeta se okrenu i po sedam dana se znalo slaviti. Jedemo i pijemo. Ipak, posljednjih godina sve je teže. Dosta je nazaposlenih.  Sada se malo bolji ručak napravi. Što se tiče ovog romskog praznika, ja bih želio da Općina Centar sa načelnikom Srđanom Mandićem danas obiđe naše romske porodice i da u krugu sa našim romskim porodicama doživi užitak slavlja Đurđevdana, da nam da podršku i pomoć, kao što su nam davali i ostali načelnici - rekao nam je između ostalog Kasim Zahirović. 

Đurđevdan, Gorica, Ilidža, 06.05.2021.
1 od 17
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.