open-navfaktor-logo
search
Poslušajte
Rover Perseverance otkriva kako zvuče naleti vjetra na Marsu
Nakon što je prikupio svoj prvi uzorak stijena s Marsa rover Perseverance prikuplja još jedan nevjerojatan uzorak s crvenog planeta. Zvuk.
26.10.2021. u 11:08
get url
text

Rover, koji je prvi put stigao na Mars u februaru, ima dva mikrofona priključena na njega. Do sada je snimio oko pet sati zvuka, uključujući "nalete marsovskog vjetra, točkove rovera koji krckaju po šljunku i motore koji zvižde dok letjelica pomiče svoju ruku, kaže NASA.

Uz pomoć tih mikrofona, NASA je stvorila interaktivno iskustvo koje pokazuje kako bi zvukovi na Zemlji, kao što su okeanski valovi, zvona bicikla, pa čak i govor ljudi, zvučali kao na Marsu. Kako to zvuči možete čuti ovdje . NASA predlaže nošenje slušalica.

- Mnogi faktori mijenjaju kvalitetu zvuka na dva planeta - kaže NASA.

Mars je znatno hladniji od Zemlje, a temperature znatno ispod nule znače da je zvuku potrebno duže da putuje. Brzina zvuka na Zemlji je 760 milja na sat, dok je na Marsu 540 milja na sat. Gustoća Marsove atmosfere je 100 puta manja od Zemljine, pa je zvuk tamo mekši.

Osim toga, Marsova atmosfera se sastoji od 96 posto ugljičnog dioksida, koji apsorbira visoke zvukove, pa bi samo niski zvukovi doputovali izdaleka. Zato ako pokušate poslušati Marsovu verziju zvona za bicikl, možda nećete čuti gotovo ništa.

- Da ste stajali na Marsu, čuli biste tišu, prigušeniju verziju onoga što biste čuli na Zemlji, i čekali biste malo duže da je čujete - kaže NASA.

Baptiste Chide, planetarni naučnik koji proučava zvuk na L'Institut de Recherche en Astrophysique et Planétologie u Francuskoj, kaže da sve razlike Marsu daju snažne bas vibracije koje "stvarno možete osjetiti" sa slušalicama.

- Mislim da će mikrofoni biti važna prednost za buduću nauku o Marsu i Sunčevom sistemu - rekao je Chide

Osim slušanja zvuka na planetu, mikrofoni Perseverancea također se koriste za provjeru letjelice za bilo kakve potrebe održavanja, kao što su problemi s motorom ili bilo kakve suptilne razlike u kotačima.

- Rutinski slušamo promjene u uzorcima zvuka na našem testnom roveru ovdje na Zemlji, što može ukazivati ​​na problem na koji treba obratiti pozornost - rekao je Vandi Verma, glavni inženjer za robotske operacije Perseverancea.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.