RS se zadužuje za još 57 miliona eura za autoput Banja Luka - Doboj

objavljeno: 13.02.2018. u 14:30

Narodna skupština Republike Srpske danas je, glasovima zastupnika skupštinske većine, prihvatila odluku da se RS zaduži kod Evropske investicione banke za finansiranje nastavka izgradnje autoputa Banja Luka - Doboj.

Pomoćnica ministra saobraćaja i veza RS-a Nataša Kostić ranije je kazala da je neophodno dodatno zaduženje kod EIB-a u iznosu od 47 miliona eura, a EBRD-a još 10 miliona eura radi završetka radova na ovom autoputu.

Opozicija je tokom skupštinske rasprave oštro kritikovala ovo zaduženje, ali i činjenicu da je ova tačka po hitnom postupku uvrštena na dnevni red aktuelnog zasjedanja. Opozicioni zastupnici tvrde da je ukupna cijena ovog projekta oko 600 miliona eura, što je Vlada navela u dokumentima upućenim na verifikaciju u Vijeće ministara BiH, ali nije u odluci dostavljenoj u Narodnu skupštinu RS-a.

Zastupnici vladajuće većine u skupštini RS-a predložili su sinoć zaključak kojim se obavezuje Vlada RS-a da u roku od 30 dana obavijesti parlament o tome koliko je sredstava preduzeće "Auto-putevi Srpske" uložilo u projekt izgradnje autoputa Banjaluka-Doboj.

- Narodna skupština obavezuje Vladu RS-a da s ciljem informisanja poslanika i javnosti o cijeni izgradnje kilometra tog auto-puta, u roku ne dužem od 30 dana, obavijesti parlament o iznosu sredstava koje su "Auto-putevi Srpske" uložili u projekt autoputa u dužini od 72 kilometra i to s eksproprijacijom, izradom projektne dokumentacije i drugim troškovima - navodi se u zaključku.

Šef poslaničkog Kluba SNSD-a je uoči početka aktuelne sjednice ocijenio da je izgrađeno oko 90 posto autoputa Banja Luka - Doboj te da je ostalo još oko 10 posto posla, pa da se ove godine stavi u funkciju.

- Može neko da pita zašto to raditi kada sada imamo akcize. One su na tapetu od 1. februara i dok se ta sredstva prikupe... Zašto čekati godinu ili dvije, kada očekujemo građevinsku sezonu za manje od mjesec – kazao je Višković.