open-navfaktor-logo
search
Završen sedmi TFF
"Rudar" najbolji dugometražni film, nagradu dobio i Nikola Kojo
Nagrada za produkciju na TFF-u pripala je filmu ˝Južni vetar˝ Miloša Avramovića, dok je nagradu Otto Englander za najbolji scenarij dobio je film ˝Meso˝ Saše Hajdukovića i Nikole Pejakovića
19.10.2018. u 21:39
get url
text

Svečanom ceremonijom i dodjelom nagrada večeras je u Narodnom pozorištu Tuzla završen sedmi Tuzla Film Festival (TFF), festival južnoslavenskog filma. Nagrada za najbolji dugometražni igrani film pripala je ˝Rudaru˝, Hanne Antonine Wojcik Slak. 

Dobitnici nagrada u ostalim kategorijama su: animirani film ˝Bijela vrana˝ Mirana Miošića, najbolji kratki film je ˝Posljednji bunar˝ Filipa Filkovića, a dokumentarni ˝Lica Lafore˝ Denisa Bojića.

Nagrada za produkciju na TFF-u pripala je filmu ˝Južni vetar˝ Miloša Avramovića, dok je nagradu Otto Englander za najbolji scenarij dobio je film ˝Meso˝ Saše Hajdukovića i Nikole Pejakovića. U kategoriji Future Generation Short Film nagrađen je ˝The Box˝ autora Aristeidisa Deligiannidisa. 

- Žiri je jednoglasno donio odluke za sve kategorije. Najbolji film u cjelini je slovenački film ´Rudar´ koji na impresivan način govori o jednom istinitom događaju koji je dugo bio skrivan od javnosti. To je filmska paralela Srebrenice, jer je riječ o 3.000 do 4.000 žrtava koje su nakon Drugog svjetskog rata bile zakopane u rudnik u blizini Velenja i o tome se dugo nije govorilo. Film ima izvanrednu poruku koja nije karakteristična samo za Balkan, nego za cijeli južnoslavenski prostor, a to je da uvijek treba istrajati u nečemu što se zove vjera u otkriće i da se tabu teme, nešto što se dugo skrivalo pod tepihom, može otkriti - naveo je član žirija Srđan Vukadinović. 

Boris Balta, direktor TFF-a izjavio je da se uz festival, koji je ove godine održan sedmi put, lagano stvara i filmska publika, te da filmske radionice privlače veliki broj studenata. 

- U selekcionom dijelu pristiglo je preko 800 filmova, a 120 je selektirano. Došao nam je veliki broj poznatih glumaca i imena i mislim da je to nešto što treba našem gradu. Ovaj festival ima stalnu tendenciju razvoja i iduće godine ćemo otvoriti novi projekt, ali kada je trajanje u pitanju, definitivno ćemo se zadržati u okviru osam dana, jer je to gornja granica - naveo je Balta. 

Marina Redžepović, glavna ženska uloga u filmu ˝Rudar˝, nije krila uzbuđenje zbog dolaska u Tuzlu u kojoj je provela djetinjstvo. 

- Lijep je osjećaj i žao mi je što Mehmedalija (Alić, glavni muški lik, op.a) nije večeras ovdje. Čula sam da su ljudi veoma lijepo reagovali na film i da je projekcija bila dobro posjećena. Ovo je moja prva bh. nagrada i vrlo sam uzbuđena i zbog nagrade, a i zbog toga što među ljudima koji su večeras u pozorištu tražim poznata lica i ljude koje nisam vidjela 28 godina - navela je Redžepović. 

Vila TFF-a za poseban doprinos u razvoju južnoslavenske kinematografije uručena je glumcu Nikoli Koji, koji je na ovom festivalu ˝domaći˝ i posjećuje ga svake godine od osnivanja. 

˝Kultura je jedino što može da spasi sve nas na ovim prostorima da ne poludimo totalno ili ovako na pola da ostanemo, kao što sada jesmo. Da li je to Tuzla, Zenica ili Beograd ili Sisak, nije ni bitno. Važno je da se ovakvi festivali dešavaju i da neki drugi ljudi, umjetnici i vještine nadvladaju političare koji su postali prevelike zvijezde u našim životima˝, izjavio je Kojo i naglasio da je zbog sahrane legendarne glumice Milene Dravić danas vrlo tužan dan na ovim prostorima. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.