Rudari u Brezi odahnuli: Dobili privremenu dozvolu, uskoro nastavak eksplotacije uglja

Objavljeno: 30.05.17 u 16:41

Rudari Rudnika mrkog uglja (RMU) Breza moći će do dobijanja konačne dozvole koristiti automatiziranu opremu za široko čelo, pa je izbjegnuta opasnost prestanka proizvodnje u ovom rudniku.

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

Na sastanku, kome su prisustvovali predstavnici rudnika, Elektroprivrede BiH, resornog federalnog ministarstva i Instituta za standardizaciju dogovoreno je da proizvodnja uglja bude nastavljena iako Institut za standardizaciju nije izdao saglasnost neophodnu za dobijanje upotrebne dozvole za širokočelnu mehanizaciju, koju izdaje nadležno resorno ministarstvo.

Oprema će, prema današnjem dogovoru, i dalje biti korištena sve do dobijanja potrebnih dozvola od državnog Instituta, kazao je direktor RMU Breza Ćamil Zaimović koji je izrazio očekivanje da će problem konačno biti riješen za nekoliko dana, kada stručnjaci Instituta ponovo siđu u jamu i pregledaju mehanizaciju, prenosi BHRT.

Zahvaljujući mehanizovanom čelu rudnik Breza isporučuje Termoelektrani Kakanj 2.000 tona uglja dnevno, što je pet puta više u odnosu na raniji rad krampama i lopatama.

U septembru 2014. godine pušten je u rad u rad novi mehanizirani širokočelni kompleks sa otkopnom mašinom u jami Kamenice RMU “Breza”, vrijednosti 19,5 miliona BAM.

Ta nova mehanizacija investicija je JP Elektroprivreda BiH, realizovana u okviru procesa dokapitalizacije rudnika u sastavu Koncerna EPBiH. Zahvaljujući novom čelu, 1.300 rudara Rudnika “Breza” ima mogućnost za sticanje pozicije lidera podzemne eksploatacije u regionu, istaknuto je prilikom puštanja mehanizacije u rad.