open-navfaktor-logo
search
Igra u Norveškoj
Rukometaš Salim Hasagić: Najljepši su ramazani kod svoje kuće
Ovaj mladić odrastao je u tradicionalnoj porodici i u mahali gdje se praktikovao islam, a samim tim i gdje je ramazan zauzimao posebno mjesto u životima njegovih ukućana i komšija
01.06.2019. u 19:43
get url
text

Visočanin Salim Hasagić, rukometaš sa trenutnom adresom u Norveškoj, ovim sportom bavi se već 19 godina.

Još u osnovnoj školi Salim je počeo da trenira rukomet, danas je uspješni sportista, a već tri i po godine živi u Norveškoj, 70 kilometara južno od Osla u gradu Tonbergu i igra za rukometni klub Nottery.

- Odrastao sam u Visokom i kada god imam više slobodnih dana nastojim da dođem u svoju čaršiju, to je uglavnom četiri do pet puta godišnje, u zavisnosti od obaveza – priča Hasagić za Faktor.

Ovaj mladić odrastao je u tradicionalnoj porodici i u mahali gdje se praktikovao islam, a samim tim i gdje je ramazan zauzimao posebno mjesto u životima njegovih ukućana i komšija.

- Odrastao sam u mahali gdje se praktikuje vjera i gdje se posti ramazan i kada prođeš mahalom osjetiš miris iftara koji se priprema. Muškarci odlaze pred iftar u obližnje pekare i čekaju vruće samunčiće, a žene su u kućama i završavaju pripremu iftara. Tako je tokom svih 20 godina koliko se ja sjećam. Nikada se nije izgubio taj poseban duh mahale – ističe Hasagić.

Za njega je ramazan poseban mjesec čijem se, kako kaže, dolasku itekako raduje.

- Ne može se to baš opisati riječima. Kao i svaki vjernik iščekuješ taj mjesec i to je za mene, kao i za svakog drugog vjernika najznačajniji mjesec u godini. Zbog brzog načina života u današnje vrijeme ramazan za mene predstavlja i okupljanje porodice za vrijeme iftara. Odmalena su me učili da postim ramazan, da nastojim da što više badetim i da se vrijeme tokom ramazana posveti što više porodici. Također, ostalo mi je to i do danas da se tokom ramazana obavezno prouči hatma za naše umrle – navodi.

S obzirom da sada živi u Norveškoj, gdje se posti između 18 i 19 sati, i da se tu uopće ne osjeti da je ramazan, on nastoji da u svoj dom unese djelić praznične atmosfere.

- U Norveškoj je jako malo muslimana i samim tim nema tog osjećaja ramazana, posebnog duha, pa ja nastojim da, pripremajući iftar, napravim neku mini ramazansku atmosferu za sebe. Sve zavisi kako će neko sebi organizirati dan i vrijeme i kako će svako sebi napraviti atmosferu i stvoriti taj osjećaj koji nam itekako nedostaje kada nismo u svojoj domovini, mahali, kući – pojašnjava Hasagić.

Kaže da najčešće iftari sam ali i da često na iftar ode sa prijateljima koji nisu muslimani, ali mu se rado pridruže.

- Kada pravim iftar onda gledam da to budu neka jela koja se brzo i lahko pripreme. Tako da su dolme, pite, hadžijski ćevap i sva ta domaća jela na meniju kada dođem kući u Bosnu, posljednjih nekoliko dana ramazana jer planiram da sam tu i za Bajram – kazao je za Faktor ovaj rukometaš.

Ramazan se, kaže, teško može upoređivati u zapadnim zemljama i u BiH.

- Većina ljudi na Zapadu ne zna ili ne želi da zna da je ramazan i to je kao i svaki drugi mjesec i dan. S druge strane četiri godine sam proveo u Kataru, gdje sam boravio i za vrijeme ramazana i tamo je posve drugačija priča. Tamo su i zakoni i radno vrijeme šoping centara i svega ostalog prilagođeni ramazanu i htjeli ne htjeli moramo poštovati ta pravila. U Bosni se islam živi srcem, dok je u arapskom svijetu to uređeno zakonima. Njima je to tradicija, zakoni i društvo to nameće dok kod nas od nas samih zavisi hoćemo li ili nećemo poštovati i pridržavati se propisa ramazana – pojašnjava, te dodaje da je ramazane provodio i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Turskoj, ali da je ipak i ramazan i Bajram najljepši kod svoje kuće.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.