Parlament BiH

Rukovodstvo Zastupničkog doma činit će Krišto, Zvizdić i Radmanović

Objavljeno: 06.12.2018. u 12:56 Autor: A. Šarenkapa

Izabrano rukovodstvo Zastupničkog doma BiH

14:43 - Okončana konstituirajuća sjednica.

14:40 - Nakon pauze sjednica je nastavljena imenovanjem članova Komisije za pripremu imenovanja Vijeća ministara BiH. Svaka stranka i koalicija je predložila po jednog svog zastupnika u ovu komisiju.

Na pripremi imenovanja članova Vijeća ministara radit će: Halid Genjac iz SDA, Staša Košarac iz SNSD-a, Predrag Kožul iz HDZBiH, Branislav Borenović iz PDP-a, Dženan Đonlagić iz DF-a, Saša Magazinović iz SDPBiH, Dragan Mektić iz SDS-a, Predrag Kojović iz NS-a, Edita Đapo iz SBB-a, Aida Baručija iz NB-a, Mirsad Kukić iz PDA, Jasmin Emrić iz A-SDA, Nenad Nešić iz DNS-a i Jakov Galić iz SP-a.

Imenovanjem članova ove komisije okončana je konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma PSBiH u novom sazivu.

Foto: Muhidin Živojević

14:35 - Današnje glasanje za izbor članova rukovodstva Zastupničkog doma državnog Parlamenta ne znači da je formirana parlamentarna većina na državnom nivou, ali može biti naznaka kako bi ona mogla izgledati, kazala je nova predsjedavajuća ovog doma Borjana Krišto u izjavi za medije.

- Za formiranje parlamentarne većine potrebno je da stranke obave pregovore, da se usaglase određeni principi i program djelovanja, pa tek onda da se kaže ko čini parlamentarnu većinu. Međutim, i ovo glasanje može predstavljati naznake kako bi ona mogla da izgleda - kazala je Krišto.

Nije željela detaljnije komentarisati izjavu visokog predstavnika Valentina Inzka, koji je nakon sjednice PIC-a kazao kako bi se trebao sastaviti katalog funkcija koju obavljaju predstavnici hrvatskog naroda, koliko dužnosti ministara finansija i ministara pravde obavljaju, te da to bude osnova za razgovore o kršenju prava Hrvata u BiH.

- Već dugo ne slušam šta govori visoki predstavnik Valentin Inzko. Možda je uzrok takve njegove izjave neka njegova frustracija - dodala je Krišto.

Ona je napomenula i da je izbor Željka Komšića za člna Predsjedništva BiH obavljen na legalan način, u skladu sa Zakonom, ali da on nema legitimitet da predstavlja hrvatski narod u BiH

15:05 - Glasanjem u drugom krugu za kandidata SDPBiH Nermina Nikšića za dužnost prvog predsjedavajućeg nastavljena je konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma državnog Parlamenta. Drugi krug glasanja za kandidata SDA Denisa Zvizdića nije ni obavljeno jer je već u prvom krugu dobio potrebnu većinu glasova.

S obzirom na to da ni u drugom krugu Nikšić nije dobio natpolovičnu podršku, jer je za njegovo imenovanje bilo 15 zastupnika, 21 ih je bilo protiv, a četiri suzdržana, za prvog predsjedavajućeg imenovan je Zvizdić.

Drugi predsjedavajući Zastupničkog doma je Nebojša Radmanović, čije imenovanje je podržalo 24 zastupnika, 13 ih je bilo protiv, a troje suzdržanih.

Nakon okončanog glasanja privremena predsjedavajuća Nada Mladina je dala novu desetominutnu pauzu.

13:45 - Nakon što je obavljeno glasanje za prvog predsjedavajućeg, privremena predsjedavajuća Nada Mladina je kazala da će se o kandidatima Denisu Zvizdiću i Nerminu Nikšiću glasati i u drugom krugu, ali je ostalo nejasno kakvo je obrazloženje za ovu odluku.

Zastupnica SDA Alma Čolo je pokušala ukazati na činjenicu da je kandidat ove stranke Denis Zvizdić dobio natpolovičnu većinu glasova, kao i podršku više od trećine zastupnika iz svakog entiteta. S druge strane Nermin Nikšić je dobio manje od polovine glasova od ukupnog broja zastupnika. Kako bi prekinula ovu raspravu Mladina je dala petnaestominutnu pauzu.

13:30 - Prilikom glasanja za izbor prvog zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma Denis Zvizdić iz SDA je dobio 23 glasa za, 17 je bilo protiv, a dva su zastupnika bila suzdržana. Nermin Nikšić iz SDPBiH je dobio 17 glasova za, 16 je bilo protiv i devet suzdržanih.

13:25 - Glasanjem o izboru predsjedavaćeg Zastupničkog doma PSBiH nastavljena je sjednica ovog zakonodavnog tijela. Sa 26 glasova za, osam protiv i sedam suzdržanih za predsjedavajuću Doma izabrana je Borjana Krišto iz HDZ-a BiH.

12:53 - U toku je pauza. 

Foto: Muhidin Živojević

12:50 - I u novom sazivu zastupnici su nastavili sa praksom traženja polusatnih pauza. Nakon što su predloženi kandidati za rukovodstvo Zastupničkog doma, zastupnik SNSD-a Staša Košarac je zatražio polusatnu pauzu.

Nikola Lovrinović je u ime HDZ-a BiH za člana Kolegija predložio Borjanu Krišto, Snježana Novaković-Bursać u ime SNSD-a predložila je Nebojšu Radmanovića, Adil Osmanović je u ime SDA predložio Denisa Zvizdića, a Saša Magazinović u ime SDP-a BiH Nermina Nikšića.

Nakon imenovanja članova rukovodstva, dužnost predsjedavajućeg će preuzeti član Kolegija iz reda hrvatskog naroda, prvi zamjenik će biti iz reda bošnjačkog, a drugi zamjenik iz reda srpskog naroda. 

Foto: Muhidin Živojević

12:47 - Većina zastupnika iz RS-a, njih devet, nije prisustvovala početku konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH u novom sazivu.

Tačnije, intoniranju himne nisu prisustvovali zastupnici SNSD-a, DNS-a i SP-a, kao i Obren Petrović, nedavno izbačeni iz SDS-a, a u sali su od zastupnika iz RS-a bili prisutni Mirko Šarović, Dragan Mektić, Adil Osmanović, Branislav Borenović i Mira Pekić.

Sama sjednica je počela davanjem zakletve novoizabranih zastupnika. Predsjedavanje sjednicom je na početku preuzela Nada Mladina iz SDP-a BiH, kao najstarija zastupnica koja prisustvuje zasjedanju, kako je predviđeno Poslovnikom Zastupničkog doma.

Foto: Kemal Softić

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije