Bilo je to 19. novembra prošle godine kada je prihvatanjem neznatno modificiranog ANP-a, Dodik ozvaničio nezaustavljivi put Bosne i Hercegovine u NATO.

VEZANI TEKST - Sve u cilju rušenja BiH: Šta sadrži dokument koji je Banja Luka poslala Beogradu?

Bio je to njegov pokušaj da ponovo postane američki čovjek i da izdejstvuje skidanje sa američke crne liste. No, nije mu pošlo za rukom, te se nastojao vratiti pod ruski šinjel ispod kojeg je naprasno bio izbačen na vjetrometinu.

Mjesecima je slao poruke preko ruskog ambasadora u BiH Petra Ivancova i s njime sastančio, prao se u javnosti kako to nije ANP, kako to nema veze sa NATO-om, usvajao zaključke u NSRS koji su godili ruskom uhu, ali "baćuške" su bile neumoljive.

Tražili su od njega da se što bolje i što konkretnije pokaže na djelu. Predsjednik Rusije Vladimir Putin rehabilitovao je Dodika 24. juna ( poslije 8 mjeseci) pozivajući ga na vojnu paradu na Crvenom trgu. Presudna je bila poruku koju je javno poslao Putinu da nikada neće ispoštovati odluke Ustavnog suda BiH i dozvoliti knjiženje vojne imovine na državu Bosnu i Hercegovinu, što je jedna od ključnih stavki u Programu reformi koji je poslan u NATO.

Putin i Dodik na vojnoj paradi na Crvenom trgu u Moskvi 

Uz to, u budžetu institucija BiH za 2020. godinu, za Ministarstvo odbrane BiH stavka je smanjena za čak četiri miliona KM, što je također još jedna od Dodikovih poruka da od realizacije Programa reformi BiH i NATO puta naše zemlje neće biti ništa sve dok on odlučuje.

Priliku da se iskupi do kraja nakon fijaska s Programom reformi BiH dali su mu sada.

Danas u Beograd putuje u pratnji predsjednice entiteta Republika Srpska Željke Cvijanović i premijera Radovana Viškovića, gdje će sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem navodno razgovarati o zaključcima koji su usvojeni na dvije posebne sjednice Narodne skupštine RS-a, a tiču se "gašenja OHR-a, antidejtonskih aktivnosti visokih predstavnika, te oduzimanja nadležnosti entiteta RS i prebacivanje na državu BiH".

Dodik, je podsjetimo, 23. jula Vučiću prilikom posjete Banjoj Luci rekao da će napisati stav Republike Srpske o tome da je "nemoguće razgovarati o eventualnom odvajanju Kosova ili nekom posebnom statusu, a da se u tome ne razgovara i o nekom posebnom statusu Republike Srpske". 

Poručio je da je Kosovo za Srbiju pitanje broj jedan. Ali, kako je rekao, "prvo pitanje Srbije u nacionalnom smislu trebala bi da bude Republika Srpska".

- I zato vidimo da u tom planu može da se poveže ta vrsta našeg interesa. Smatramo da Kosovo ne može da bude priznata međunarodna država na način kako to neke zemlje u svijetu prihvataju, a ako idemo s pozicije ovih koji to prihvataju, onda naravno i Republika Srpska trebalo bi da ima isti tretman - izjavio je Dodik.

Sa istog mjesta Vučić je poručio kako je Dejtonski sporazum "sveto pismo". 

- Voljeli bismo da stvari ostanu u okvirima Dejtonskog sporazuma onako kako sam, čini mi se razumo predsednika Dodika - rekao je tada Vučić.

Već tada bilo je jasno da će pred nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Bijeloj kući, 3. i 4. septembra, Rusija aktivirati nekog od svojih igrača na Balkanu kako bi izvršila dodatni pritisak na Vučića i držala u pat poziciji kosovsko pitanje.  

Ulogu je rado prihvatio Dodik, koji po nalogu Rusije treba da utječe na Vučića, a istovremeno nastoji da priskrbi za sebe i svoje ciljeve određene povlastice.

Dodik je itekako svjestan, da ukoliko Beograd i Priština postignu dogovor, njegova priča koju obilato zloupotrebljavaju Rusi, o izjednačavanju statusa bh. entiteta Republika Srspka i nezavisne države Kosovo, više neće biti na političkom meniju, kako Evrope tako i SAD-a.

Zbog toga mu je cilj da što više destabilizira situaciju u regionu, što odgovara i njegovim ruskim nalogodavcima, kako zbog držanja u šaci Srbije, tako i stvaranja haosa u Crnoj Gori, posebno sada pred izbore 30. augusta.

Lider SNSD-a je obični ruski pijun koji za nalogodavce nastoji što bolje odraditi posao u trenutno izuzetno opasnoj i rovitoj političkoj situaciji po cijeli region. Očajnički mu trebaju ruski novci (ne milioni već milijarde), ali i besplatna vakcina protiv koronavirusa, milion doza, kojoj se nada ove jeseni iz Moskve.

Da bi to sve "zaradio", mora što žešće napasti na Vučića, insistirajući da u Washingtonu ukoliko ga američka administracija pritisne, za nezavisno Kosovo traži samostalnost i nezavisnost bh. entiteta Republika Srpska.

VEZANI TEKST - Vučić tvrdi jedno, njegovi mediji i saradnici drugo: Pokušaj da se pred Trumpom nametne pitanje RS-a

Atakujući na Srbiju, Dodik istovremeno atakuje i na BiH. Traži nešto što Dejtonom nije predviđeno, ali ni međunarodnim pravom – samostalnost jednog bh. entiteta.

Sudeći po Vučićevim opreznim izjavama, danas bi u Beogradu Dodiku mogao ponoviti ono što smo već čuli – Dejtonski sporazum je sveto pismo.

Takvo što ni najmanje ne odgovara ni Dodiku zbog njegovih ličnih interesa, ali ni Rusima zbog strateških globalnih, jer to znači da predsjednik Srbije u Bijeloj kući, vjerovatno neće povlačiti pitanje bh. entiteta Republika Srpska i izjednačavati ga sa statusom Kosova.

Vučićeve današnje beogradske izjave bit će jasan input zvaničnom Kremlju, kojim putem će teći pregovori u Bijeloj kući, (da li je odabrao rusku ili američku stolicu), ali i da li će Dodik dobiti ruske milijarde i besplatnu rusku vakcinu.