open-navfaktor-logo
search
Agresija na Ukrajinu
Rusi napreduju prema centru Sjeverodonjecka
Ruske trupe polako napreduju prema centru grada u Sjeverodonjecka, potvrdio je danas regionalni guverner, govoreći iz unutrašnjosti ukrajinskog otpora koji je obuzdavao širu rusku ofanzivu u istočnoj regiji Donbasa.
31.05.2022. u 10:56
get url
text

Serhiy Gaidai, guverner regije Lugansk, rekao je ukrajinskoj državnoj televiziji da je u Sjeverodonjecku ostalo oko 15.000 civila, budući da je većina od 120.000 stanovnika grada pobjegla od brutalnog bombardovanja.

Pripremajući se za najgore, Gadai je kazao da bi se ukrajinske trupe koje brane Sjeverodonjeck mogle povući preko rijeke Sjeverni Donjec u grad Lisičansk kako bi pobjegle iz okruženja, javlja Reuters.

Kako se ruska ofanziva nastavljala širom istočne ukrajinske regije Donbas, Evropska unija je u ponedjeljak pristala zabraniti većinu uvoza ruske nafte, što je potez kojim bi se napravila šteta u finansijama Kremlja.

U najstrožijim sankcijama bloka protiv Moskve od invazije na Ukrajinu prije tri mjeseca, predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao je da će zabrana dogovorena na summitu EU-a u ponedjeljak u Briselu odmah pokriti više od dvije trećine uvoza nafte iz Rusije i smanjiti "ogroman izvor finansiranja za svoj ratni stroj."

Rusija nastoji zauzeti cijeli Donbas, koji se sastoji od Luganska i Donjecka, na koje Moskva polaže pravo uime separatističkih grupa. Zauzimanjem grada Sjeverodonjecka Moskva bi dobila kontrolu nad Luganskom i mogla bi da proglasi neku pobjedu nakon više od tri mjeseca rata.

Čelnik Luganske Narodne Republike koju podržava Moskva Leonid Pasečnik rekao je za TASS da je trećina Sjeverodonjecka "već pod njihovom kontrolom", ali napredak je bio manje brz nego što su se nadali.

S druge strane Kijev tvrdi da su njegove snage potisnule ruske trupe na odbrambene položaje u selima Andrijivka, Lozove i Bilohorka, na južnoj obali rijeke Inhulets koja čini granicu pokrajine Herson, gdje Moskva pokušava konsolidirati kontrolu. Reuters nije mogao nezavisno provjeriti tvrdnje ni s jedne strane.

Ukrajina je pozvala Zapad da pošalje više dalekometnog oružja, ali je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden rekao da Washington neće poslati Ukrajini raketne sisteme koji mogu gađati Rusiju. Takvu odluku zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije Dmitrij Medvedev nazvao je "racionalnom".

Zelenski je rekao da su ruske snage u ponedjeljak ponovno granatirale grad Harkov na sjeveroistoku zemlje, kao i pograničnu regiju Sumi, koja je pogođena iz unutrašnjosti Rusije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.