Također, ocjenjuju da se situacija u vezi s ikonom u medijskom prostoru Bosne i Hercegovine i nekolicini drugih zemalja koristi da bi se Rusija diskreditirala.

- Uprkos činjenici da je ruska strana diplomatskim kanalima vratila ikonu darodavcima kako bi se razjasnilo njeno porijeklo, bh. mediji i mediji nekih drugih zemalja nastavljaju s neutemeljenim nagađanjima o sudbini ikone, a koja bacaju sjenku na Rusiju - saopćeno je iz Ministarstva.

Dodaju da širenjem insinuacija zasnovanim isključivo na pretpostavkama njihovih autora, ti masovni mediji koriste ovu temu za manipulaciju kako bi stekli unutrašnje političke poene u BiH i diskreditovali Rusiju u očima njihove javnosti.

Ističu da nije dostavljen nijedan dokaz da je prethodni vlasnik nezakonito nabavio ikonu.

- Ipak, ova je epizoda već postala predmet cinične manipulacije i prljave igre u medijskoj areni. Umjesto da čekaju službeni zaključak nadležnih agencija (slučaj je ustupljen Tužilaštvu Bosne i Hercegovine), nesavjesni novinari stvaraju vlastite priče i prenose ih kao pouzdane informacije - navode iz ruskog ministarstva i dodaju:

"Nažalost, opet primjećujemo da su neki mediji, prateći omiljeni hobi Zapada u potrazi za uključenošću Kremlja u sve, spremni upotrijebiti bilo koji, čak i najneprimjereniji izgovor za antirusku propagandu".