open-navfaktor-logo
search
Rat u Ukrajini
Rusi se povlače pred Kijevom, pretrpjeli su značajne gubitke
Ukrajinska vojska objavila je u jutrošnjem izvještaju da ukrajinske snage nastavljaju sprečavati ruske trupe da preuzmu kontrolu nad ključnim autocestama i naseljima u Kijevu.
28.03.2022. u 08:05
get url
text

Od Donjecka i Luganska, kako navode, odbijeno je pet neprijateljskih napada, a ukrajinski vojnici su uništili između ostalog i dva tenka. Ranije su naveli da je Rusija bila prisiljena povući trupe koje su okruživale Kijev nakon što je pretrpjela značajne gubitke.

Povlačenje je, dodaju, značajno umanjilo intenzitet ruskog napredovanja i natjeralo neke jedinice da se pregrupiraju u Bjelorusiji. Vjeruju da Rusija prevozi projektile Iskander u jugoistočnoj Bjelorusiji.

Ruske snage su navodno napustile grad koji su zauzele neposredno ispred nuklearne elektrane Černobil nakon protesta stanovnika. Gradonačelnik Juri Fomičev rekao je da su vojnici završili posao koji su namjeravali obaviti i napustili grad Slavutič.

Ruske snage su u subotu preuzele kontrolu nad Slavutičem i nakratko pritvorile gradonačelnika. Ali zbog njihove okupacije protestirale su stotine lokalnih Ukrajinaca koji su izašli na ulice noseći zastave, a on je kasnije pušten. Slavutič je dom uglavnom radnika potrebnih za održavanje nuklearne elektrane u Černobilu koja je sada izvan mreže.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.