open-navfaktor-logo
search
"Potpuno su zdravi"
Rusija: Dvoje pacijenata se oporavilo od koronavirusa
Dvoje kineskih državljana, koji su prošlog mjeseca hospitalizovani u Rusiji zbog COVID-19, u potpunosti su se oporavili od bolesti i otpušteni su iz bolnice ove sedmice, rekli su ruski zdravstveni zvaničnici.
12.02.2020. u 10:01
get url
text

Turista iz Kine, koji hospitalizovan u regiji Zabaykalye na istoku Sibira pušten je u srijedu nakon što je niz testova pokazalo da više nije zaražen novim koronavirusom.

- Potpuno je zdrav i ne predstavlja opasnost za ljude oko njega - objavili su lokalni zdravstveni zvaničnici.

Bolnica u regiji Tyumen u zapadnom Sibiru u utorak je otpustila studenticu kojoj je, također, bio dijagnostikovan COVID-19. Oba pacijenta su patila od blagog oblika bolesti.

Rusija je 31. januara izvijestila o dva potvrđena slučaja zaraze novim virusom. Od početka epidemije koronavirusa, Vlada Rusije je obustavila većinu zračnog saobraćaja prema Kini. Svi vozovi koji povezuju Rusiju s Kinom i Sjevernom Korejom također su obustavljeni, a ruska kopnena granica s Kinom i Mongolijom je zatvorena.

Moskva je privremeno prestala izdavati radne vize kineskim državljanima, a od studenata iz Kine, koji su otputovali na novogodišnji godišnji odmor u domovinu zatraženo je da ne nastave studije na ruskim univerzitetima do 1. marta.

Ruski premijer Mikhail Mishustin izjavio je prošle sedmice da će Rusija možda početi deportovati strane državljane oboljele od COVID-19.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.