open-navfaktor-logo
search
Uz posredovanje EU-a
Rusija i Ukrajina dogovorile sporazum o tranzitu plina
Evropa je dosta ovisna o ruskom plinu koji čini 35 posto evropske potrošnje, ali danas je manje ovisna o tranzitu preko Ukrajine
20.12.2019. u 10:09
get url
text

Rusija i Ukrajina postigle su načelni sporazum o tranzitu ruskog plina preko Ukrajine na pregovorima uz posredovanje Evropske unije u Berlinu, kazao je potpredsjednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

Strane su mjesecima pregovarale o tome kako produžiti desetgodišnji ugovor koji istječe 31. decembra.

- Postignut je načelni sporazum, sada o njemu trebaju razgovarati prijestolnice Moskva i Kijev - rekao je Šefčovič iz Evropske komisije koji je u četvrtak učestvovao u Berlinu na trostranim pregovorima između Rusije, Ukrajine i Evropske unije. Nisu objavljene pojedinosti o sadržaju sporazuma.

Ruski ministar za energetiku Aleksandar Novak pozdravio je "vrlo produktivan rad" u pregovorima koji bi "vrlo brzo" trebali biti konkretizirani, prenosi Večernji.hr.

Evropske države iskusile su posljedice rusko-ukrajinskog plinskog rata početkom 2000. i zato su stvorile zalihe kako bi bile pripremljene za slučaj prekida isporuka plina. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak ujutro da vjeruje da je sporazum postignut.

- Potrudit ćemo se raditi da ukrajinska strana bude zadovoljna i da naši evropski potrošači mogu biti mirni - rekao je Putin u četvrtak na svojoj velikoj godišnjoj konferenciji za novinare.

Rusko-ukrajinski odnosi znatno su se pogoršali od 2014. kada je Rusija pripojila poluotok Krim i izbila je pobuna proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine. Oko 13.000 ljudi do danas je poginulo u tom sukobu, prema procjeni Ujedinjenih nacija. Takvo pogoršano ozračje utjecalo je na pregovore između ruskog naftnog diva Gazproma i ukrajinskog Naftogaza.

Ugovor koji istječe 31. decembra bio je potpisan po završetku prethodne plinske krize koja je pogodila dobave za evropske države početkom 2010. Evropa je dosta ovisna o ruskom plinu koji čini 35 posto evropske potrošnje, no danas je manje ovisna o tranzitu preko Ukrajine. Nakon dva rusko-ukrajinska plinska sukoba, 2006. i 2009. godine, tranzit preko Ukrajine je pao za 40 posto u posljednjih 15 godina nakon što su Rusija i nekoliko evropskih zemalja predvođenih Njemačkom izgradili plinovode kojima zaobilaze Ukrajinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.