open-navfaktor-logo
search
Analiza Foreign Affairsa
Rusija se igra vatrom na Balkanu, ubrzati ulazak BiH i Kosova u NATO
Ugledni američki časopis Foreign Affairs objavio je analizu o predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu čija je igra moći prijetnja Evropi. 
28.12.2021. u 10:58
get url
text

U analizi se podsjeća da se ove godine navršava 30 godina od početka jugoslovenskih ratova, najkrvavijeg evropskog sukoba od Drugog svetskog rata. Napominje se da iako su balkanske države krenule ka demokratskom upravljanju i integraciji sa NATO-om i Evropskom unijom, dosljedno zanemarivanje od Zapada doprinijelo je dramatičnom nazadovanju u posljednjih nekoliko godina. 

- Sada ruski predsjednik Vladimir Putin koristi svoju priliku i koristi bivše jugoslovenske države kao sljedeće bojno polje za slabljenje NATO-a i Evropske unije. Putinovi napori da gurne Balkan na ivicu dio su njegove misije da ponovo uspostavi Rusiju kao globalnog posrednika moći. Slično strategiji Kremlja na Kavkazu, cilj Rusije na Balkanu je da pojača tenzije kako bi se mogla pozicionirati kao jedini regionalni posrednik i garant sigurnosti. Istovremeno ima za cilj da pokaže da ni NATO, ni EU, ni njihove članice nisu kredibilni partneri nijednoj od balkanskih zemalja. Moskva također nastavlja svoje vojno jačanje u blizini ukrajinske granice, i njena kampanja utjecaja na Balkanu služi kao još jedno poprište za izazivanje Zapada. Za mnoge na Zapadu, Putinova strategija je zbunjujuća. Analitičari vide Balkan kao geopolitičko zaleđe, oni ne shvataju šta Rusija može dobiti intervencijom u regionu - upozorava se u analizi Foreign Affairsa.

Rastući utjecaj omogućava Rusiji da postavi strateška vojna sredstva u blizini velike američke baze i obećava joj pristup Jadranskom moru. Putinov glavni cilj je da preokrene odnos snaga u Evropi u korist Moskve, a Balkan je dio te strategije. Moskva je pokrenula informativne operacije kako bi rasplamsala etničke tenzije i podstakla proteste, zacementirala je poslove sa oružjem, ugradila se u kritičnu energetsku infrastrukturu i iskoristila dugogodišnje vjerske i kulturne veze između Ruske pravoslavne crkve i Srpske pravoslavne crkve u svoju korist u regionu.

Naporima Rusije, navodi se u analizi. nemjerljivo je pomogao slab odgovor EU-a. Uprkos mnogim godinama i milijardama eura potrošenih na pripremu Balkana za integraciju u EU, sada je zastoj. Evropska unije se nije proširila od 2013. godine kada je primila u članstvo Hrvatsku. I pored obećanja o članstvu za zapadnobalkansku šestorku - Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju, pregovori su zamrznuti. 

Srbija se ponaša kao ključni igrač Kremlja. I vlada i crkva odane su Moskvi. Vlada Srbije je pozvala na stvaranje "srpskog sveta", balkanske paralele Putinovom "ruskom svetu", osmišljenog da ujedini sve Srbe u zajedničkom kulturnom okviru. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima neposrednije strateške interese u miješanju Rusije, utoliko što će mu haos u regionu omogućiti da se predstavi kao snaga stabilnosti uoči svoje reizborne kampanje 2022. 

Za srpsku lojalnost Rusija pokazuje velikodušnu podršku Vojsci Srbije. Od 2018. godine budžet Srbije za odbranu se skoro udvostručio i prednjači u svim balkanskim državama po potrošnji na odbranu. Uprkos prijetnjama američkim sankcijama Srbiji, Moskva je 2019. poslala Srbiji raketni sistem S-400 na vojnu vježbu. Kremlj je ove godine dodatno povećao ulog kada je Srbiji dozvolio nabavku sistema PVO Pancir-S1M. Srbija je također domaćin "humanitarnog centra" koji vodi Rusija, a služi kao institucija za prikupljanje obavještajnih podataka.

Kosovo i Bosna i Hercegovina su najeksplozivniji teren. U analizi se naglašava da je Dejtonski sporazum u krizi, te da zemlju i dalje vode podjele između bošnjačke, srpske i hrvatske zajednice, a Rusija je ove podjele iskoristila u svoju korist. 

- Rusija je u martu zaprijetila da će reagirati ako BiH uđe u NATO. U međuvremenu, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zaprijetio je da će se Republika Srpska, jedan od dva entiteta koja čine zemlju, otcijepiti od Bosne. U decembru, Narodna skupština Republike Srpske glasala je za pokretanje procedure za povlačenje bosanskih Srba iz institucija na državnom nivou, uključujući OSBiH, sigurnosne službe, porezni sistem i pravosuđe. Pored Republike Srpske, Kremlj podržava nacionaliste bosanskih Hrvata da se zalažu za stvaranje još jednog entiteta unutar Bosne i Hercegovine. Međunarodni visoki predstavnik u Bosni Christian Schmidt podigao je uzbunu u novembru kada je rekao da su "izgledi za dalje podjele i sukobe vrlo realni" - stoji u analizi američkog časopisa, te upozorava kako je krajnje vrijeme da se zapadne sile probude zbog prijetnje koju rusko miješanje na Balkanu predstavlja po njihove interese.

Zaključuje se da bi NATO trebao ubrzati ulazak Bosne i Hercegovine i Kosova u NATO, što bi bila poruka Moskvi i Putinu da Balkan neće biti prepušten sam sebi. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.