open-navfaktor-logo
search
Uspješno prizemljenje
Rusija slavi heroja Damira Jusupova, pilota koji je spasio 233 života
Kao tinejdžer, Jusupov je bio izbačen iz škole letenja iz zdravstvenih razloga, ali od svojih snova o letenju nije odustajao
16.08.2019. u 11:07
get url
text

Rusija slavi "čudo" uspješnog slijetanja putničkog aviona s 233 putnika na polje kukuruza u predgrađu Moskve, nakon što je pri uzlijetanju udario u jato ptica. Pritom je povrijeđeno 23 ljudi, ali niko nije poginuo. Avion Ural Airlinesa je nedugo nakon uzlijetanja udario u jato ptica zbog čega su mu se pokvarili motori, te je pilot bio prinuđen prizemljiti avion u polje kukuruza.

Russia Today objavio je detalje o heroju Damiru Jusupovu, 41-godišnjem pilotu porijeklom iz Sibira, koji, kako se navodi, nije imao tipičnu letačku karijeru sa desecima hiljada sati iskustva. Imao ih je samo tri hiljade, dvostruko manje od minimuma potrebnog da bi se postalo prvim čovjekom aviona. No, to se u trenucima životno važnih odluka pokazalo kao potpuno nevažno.

Kao tinejdžer, Jusupov je bio izbačen iz škole letenja iz zdravstvenih razloga, te se posvetio učenju prava. No, nije se želio odreći snova o letenju, pa se kasnije prekvalificirao i završio školu. Njegove kolege opisuju ga mirnim, skromnim i profesionalnim, što su kvaliteti koji su mu u trenucima kada je razmišljao kako da spasi više od 200 života, bili dodatno oružje.

Jusupov je na konferenciji na medije rekao da je na početku krize razmišljao da okrene avion i vrati ga na aerodrom s kojeg je i poletio, no, da je, kada je vidio da je i drugi motor prestao raditi, znao je da je udar o tlo neizbježan. Posada je odlučila da pokuša sletjeti na polje, i to bez izvlačenja točkova, što bi, kako su smatrali, moglo pogoršati ionako lošu situaciju.

-Nastojao sam avion prizemljiti nježno, kako bi avion dotakao zemlju sa minimalnom vertikalnom brzinom - rekao je, dodajući da se ne osjeća kao heroj jer je samo uradio ono što je trebao.

Kopilot Damira Jusupova, 23-godišnji Georgi Murzin, dobio je licencu prije samo dvije godine. Završio je fakultet civilne avijacije u Sankt Petersburgu 2017. godine, a sljedeće godine ga je angažovao Ural Airlines. Ovaj mladi pilot prikupio je samo 600 sati letenja kada se našao u situaciji s kojom se ne želi suočiti niti jedan pilot.

-Skidam kapu pilotima i svima koji čine posadu, jer je ovo bilo prizemljenje iz uputstava o vanrednoj situaciji - rekao je za Russia Today ekspert za avijaciju Julian Bray.

Pilote i njihove saradnike pohvalio je i Kremlj, dok je Dmitrij Peskov, glasnogovornik predsjednika Vladimira Putina, obećao da će ih nagraditi čim se okončaju formalnosti. Događaj iz Rusije podsjetio je na dramu iz 2009., godine, kada je avion US Airwaysa udario jato guski, izgubio snagu u svim motorima, te primorao pilota - heroja Chelseyja Sullenbergera da sleti na zaleđenu rijeku Hudson.

Sullenbergera je tadašnji američki predsjednik George W. Bush nagradio za spašavanje života 155 putnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.