open-navfaktor-logo
search
Nakon Inzkovog izvještaja
Rusija stavlja na dnevni red PIC-a pitanje o zatvaranju OHR-a u BiH
Pitanje zatvaranja Ureda visokog predstavnika u BiH bit će stavljeno na dnevni red na predstojećoj sjednici Upravnog odbora Vijeća za sprovođenje mira (PIC) početkom decembra, potvrđeno je u ambasadi Ruske Federacije za RTRS.
06.11.2020. u 21:17
get url
text

Zatvaranje OHR-a aktuelizirao je ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzia.

VEZANI TEKST - Ključne poruke Vijeća sigurnosti: Dodiku prijete sankcije, NATO ostaje cilj, samo Rusija uz SNSD i HDZ

- Predlažem partnerima u UO Vijeća za provođenje mira u BiH da na sjednici zakazanoj za 1. i 2. decembre razmotre reviziju uslova i kriterija zatvaranja Ureda visokog predstavnika u BiH - naglasio je Vasilij Nebenzia, ambasador Ruske Federacije u UN-u.

Uslijedilo je to nakon što je visoki predstavnik Valentin Inzko u svom posljednjem Izvještaju o Bosni i Hercegovini mnogo direktnije u odnosu na ranije izvještaje označio odgovorne za političke krize u našoj zemlji, kao i osobe i političke strukture koje predstavljaju prijetnju očuvanju mira i stabilnosti u BiH.

Inzko je ovaj put, jasno i nedvosmisleno, kao najveće kočničare demokratskih procesa u BiH označio predsjednike Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) BiH Milorada Dodika i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragana Čovića.

VEZANI TEKST - Inzko pisao Vijeću sigurnosti UN-a: Dodik i HNS prijetnja Dejtonskom sporazumu, strane sudije moraju ostati

Izvještaj koji je Inzko podnio Vijeću sigurnosti UN-a podržali su predstavnici SAD-a, Velike Britanije, Njemačke...

Za razliku od ostalih predstavnika, koji su nedvosmisleno podržali Inzkov angažman u BiH, kritički se na njegov račun osvrnuo ruski ambasador, koji je izrazio žaljenje jer Inzko, kako je kazao, prikazuje stanje u BiH na vrlo subjektivan način.

Poručio je da bi se članovi Vijeća sigurnosti UN-a trebali upoznati i sa izvještajem Vlade RS-a, kojeg ova entitetska institucija, iako nije nadležna niti pozvana da to radi, redovno šalje u New York.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.