open-navfaktor-logo
search
Vojna analiza
Ruska oštrica napada posustaje, rat se vodi rušilačkom snagom protiv gradova i civila
Ono što je tokom jučerašnjeg dana primijećeno je da su ruski napadi na Kijev, Harkov i Malokajev, koji se nalazi na južnom sektoru, umanjeni i nemaju više onaj intenzitet kao prethodnih dana.
06.03.2022. u 10:44
get url
text

Nastavljaju se strašni artiljerijski i avijacijski udari na ukrajinske gradove, bez značajnijih kopnenih napada, osim manjeg taktičkog proboja u Donbasu, istočno od Severodonjecka pravcem Šestija - Svatove prema ruskom klinu kod Harkova, koji je također krenuo proruskim separatistima u susret. Oštrica napada nakon deset dana polako posustaje. Zato su Rusi očigledno odlučili da u narednih 24 - 48 sati odmore i pregrupišu snage.

Opkoljeni Mariupolj se i dalje bombarduje, a snage ruske mornaričke pješadije se spremaju za iskrcavanje na ukrajinsku obalu, vjerovatno u blizini Odese, velike luke na Crnom moru.

Ukrajinska vojska vrši aktivnu odbranu prema svim pravcima ruskog napredovanja i još im nanose velike gubitke. Na harkovskom dijelu fronta Ukrajinci su čak izveli jednu mini operaciju kontraudara u kojem su nakon prvobitnih okršaja gurnuli Ruse preko državne granice i poremetili im linije snabdijevanja.

Iako ta informacija nije potvrđena iz zvaničnih izvora, teško će Ukrajinci zadržati taj preuzeti dio okupirane teritorije, ali su i na takav način cijelom svijetu poslali poruku o svojoj neustrašivosti i nedostatku strahopoštovanja prema ruskom agresoru. Rusi su opet jučer izgubili najmanje tri aviona i isto toliko helikoptera, i još su Ukrajinci zarobili jednog ruskog pilota čiji je jurišni avion Sukhoi Su-25 oboren.

Zašto je to tako, zašto je ruska vojska pala na tako niske grane? Hajde da kažemo da svaki rat nosi nove modele i nove okolnosti i situacije kojoj se vojna sila mora prilagoditi i adaptirati svoje djelovanje. Oklopne formacije kao osnova ruske vojne sile se ne mogu uvijek upotrebljavati na isti način, uz korištenje iste doktrine, već je potrebno te doktrine stalno prilagođavati, posebno konkretnim ratnim situacijama. Ne borite se protiv stacionarnih meta kao na vojnim vježbama, već protiv organizovane vojne sile koja također ima mogućnost vatre, pokreta i udara. Odstupanje od osnovnih zakona vođenja rata nikada ne garantuje uspjeh.

Ako planirate da izvedete ograničenu vojnu operaciju sasvim sigurno nećete svoje ograničene snage podijeliti na četiri pravca nastupanja, međusobno udaljenih od 350 do čak 600 kilometara i više, i to na frontu od 2.000 kilometara, koliko iznosi državna granica Rusije i Ukrajine. Time ste prekršili prvo i osnovno pravilo bojišta, a to je ostvariti poražavajuću nadmoćnost nad protivnikom u odlučujućoj tački, kako su to Nijemci precizno definisali - Schwerepunkt.

U tom kontekstu tenkovi se u teoriji i praksi razmatraju kao oružje za izvođenje brze koncentracije nadmoćnosti sile nad protivnikom i izvođenje udara brzinom, oklopnom zaštitom i vatrenom moći tenka na jednom taktičkom pravcu - težištu. To ne znači tvrdoglavo srljanje bez preispitivanja novih okolnosti i složenih taktičkih situacija - naprotiv. Komandovanje na terenu mora stalno procijenjivati koji je to prostor, zatim pravci nastupanja i koja je snaga potrebna da se izvrši proboj. Tu je ruska komanda strašno podbacila i nastavlja da pokazuje konstantnu slabost na svim nivoima komandovanja, što i u ovom trenutku predstavlja izvorište daljih komplikacija u realizaciji operacije.

Sadejstvo je poseban problem, jer nije usklađeno sa pravcima nastupanja. Avijacija i artiljerija, naročito reaktivna artiljerija se u pravom trenutku pridodaju snagama u nastupanju sa zadatkom da preciznom vatrom uništava živu silu, logistiku, sredstva za vođenje rata, oslabi ili osujeti sva pojačanja i intervencije protivnika jačim snagama i sredstvima prema jedinicama u nastupanju i daje neposrednu podršku jedinicama u kontaktu sa neprijateljem. Umjesto toga, Putin vodi rat protiv gradova i civila nastojeći ih pokoriti rušilačkom snagom oruđa i oružja.

Ako se tako nastavi, bilo kakva ruska pojačanja koja i u ovom trenutku hitaju prema Ukrajini iz svih djelova Rusije, neće imati efekta, već će se suočiti sa protivnikom koji svakim danom stiče neprocenljivo borbeno iskustvo.

Na kraju će čista masa koncentrisane sile možda i preovladati, ali će cijena i u ekonomiji, etičkom, moralnom, kao i velikm žrtvama, u vojnom smislu biti nepodnošljiva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.