open-navfaktor-logo
search
Panika u Moskvi
Ruska rublja će pasti najmanje 25 posto, Sberbank Europe će vjerovatno propasti
Moskva se danas, otvaranjem tržišta nakon vikenda, priprema za ekonomsku paniku, a očekuje se da će vrijednost rublje pasti za najmanje 25 posto nakon što su SAD i Evropska unija objavile sankcije bez presedana tokom vikenda.
28.02.2022. u 08:47
get url
text
Ruska centralna banka

Te mjere usmjerene su na rusku centralnu banku, koja je intervenisala kako bi podržala vrijednost rublje nakon naredbe Vladimira Putina da izvrši invaziju na Ukrajinu. Oni su također označili prvi put da su ruske banke isključene iz SWIFT međunarodnog platnog sistema.

Velike ruske banke poput Sberbanke i VTB banke uvjerile su svoje klijente da će moći pristupiti svojim depozitima u rubljama i izvršiti razmjenu u strane valute poput dolara i eura.

Međutim, Evropska centralna banka je u ponedjeljak ujutro saopćila da Sberbank Europe, podružnica Sberbank Russia u potpunom vlasništvu, koja je zauzvrat u većinskom vlasništvu ruske države, propada ili će vjerovatno propasti zajedno sa svojim hrvatskim i slovenačkim jedinicama.

- Sberbank Europe AG i njene podružnice iskusile su značajan odliv depozita kao rezultat uticaja geopolitičkih tenzija na reputaciju. To je dovelo do pogoršanja njene likvidnosne pozicije. Ne postoje dostupne mjere sa realnim izgledima da se ova pozicija vrati na nivou grupe u svakoj od njenih podružnica unutar bankarske unije - navodi se u saopćenju ECB-a.

Ekonomska turbulencija, zbog koje je i cijena fjučersa sirove nafte Brent u ponedjeljak porasla za 7 posto, označit će ključni trenutak kada ozbiljnost krize u Ukrajini pogađa mnoge obične Ruse.

- To će biti nešto što ranije nismo vidjeli - rekao je Sergej Guriev, profesor ekonomije na francuskom Sciences Pou i bivši glavni ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj, piše The Guardian.

Na društvenim mrežama su kružili video snimci dugih redova na nekim ruskim bankomatima u nedjelju ujutro, iako se očekuje da će navala za valutom početi ozbiljno danas kako se tržišta otvore.

Već postoje znaci da je vrijednost rublje pala. Do nedjelje navečer, ruska Tinkoff banka je kupovala dolare za 89 rubalja i prodavala ih za 154, što je skoro duplo više od cijene prije samo tri sedmice.

Sankcionisanje ruske centralne banke, koje su stručnjaci nazvali "bez presedana", moglo bi zaustaviti ili ograničiti intervencije za podizanje vrijednosti valute, što bi otežalo izolaciju Rusa od ekonomske reakcije invazije.

- Sankcionisanje centralne banke je bez presedana. Mislim da je za jednu od najvećih ekonomija na svijetu veličina ovdje bitna. Ranije su samo Iran, Venecuela, Sirija bili pod kampanjom maksimalnog pritiska", rekla je Marija Šagina iz Finskog instituta za međunarodne poslove i Ženevske međunarodne mreže sankcija.

Neki detalji sankcija ostaju nejasni, a moguće je da će zapadne vlade napraviti izuzetke za plaćanje nafte i gasa.

Međutim, sankcije ruskoj centralnoj banci, koja bi mogla zamrznuti značajan dio svojih rezervi od 630 milijardi dolara u zemljama G7, označavaju kvantni skok u kampanji sankcija Zapada zbog ruske invazije na Ukrajinu.

- Postoji psihološki i reputacijski efekat jer sada svi jednostavno ne žele da imaju posla s Rusijom općenito - rekla je Shagina.

Elina Ribakova, zamjenica glavnog ekonomiste Instituta za međunarodne finansije, predvidjela je prošle sedmice da će sankcije centralnoj banci imati drastične posljedice po Rusiju.

- Osim što će stvoriti domaću finansijsku i ekonomsku krizu u Rusiji (masovna dolarizacija i uništavanje domaćeg finansijskog sektora), to će također učiniti trgovinu sa Rusijom toliko teškom da će nekima biti gotovo nemoguća - napisala je ona.

Međunarodne finansijske institucije i druge organizacije također su počele da smanjuju svoje kancelarije ili prekidaju veze sa Rusijom zbog sankcija i rizika za reputaciju. To je uticalo na industrije daleko od bankarskog sektora.

Čini se da kompanije koje prodaju popularnu robu ograničavaju svoju izloženost ruskom tržištu. Proizvođači automobila, uključujući Mercedes Benz, Audi, General Motors i Jaguar Land Rover, navodno su obustavili isporuke robe u Rusiju.

Prodavnice koje prodaju iPhone i druge proizvode rekle su ruskim novinarima da ne primaju dalje pošiljke, iako razlog nije odmah jasan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.