Očekuje se da će navodna ruska strana agentica Maria Butina, uhapšena i zatvorena u Sjedinjenim Državama u aprilu, stići u Moskvu do subote ujutro, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova na svom službenom kanalu.

- Maria će 25. oktobra biti prebačena iz saveznog zatvora u Tallahasseeu na Floridi u migracioni centar u Miamiju, odakle će istog dana letjeti za Moskvu. Stići će u Rusiju ujutro 26. oktobra - rečeno je iz ministarstva.

Butina, 30-godišnja špijunka, osuđena je na 18 mjeseci zatvora nakon što je ova stanovnica Sibira izrazila kajanje zbog planiranja zavjere s ruskim zvaničnikom da se infiltrira u grupu za prava oružja i utječe na američke konzervativne aktiviste i republikance, podsjeća Reuters. Butina je u decembru prošle godine priznala da je koristila svoje kontakte u političkim krugovima i organizacijama republikanaca da utječe na američko-ruske odnose u korist Rusije. 

Izvori bliski istrazi su objasnili da je ona prije svega davala izjave o njenom dečku, republikanskom operativcu Paulu Ericksonu, koji nije optužen u tom slučaju, ali jeste za pranje novca u Južnoj Dakoti. Butina se nalazi u pritvoru od jula 2018. godine, što joj se uračunalo u kaznu.