open-navfaktor-logo
search
Ubijeno 148 djece
Ruska vojska uništila 15 aerodroma u Ukrajini, napustili su Černobil
Ministarstvo odbrane Ukrajine saopćilo je da su ruske vojne snage uništile 15 aerodroma u zemlji.
01.04.2022. u 09:21
get url
text

Ruska vojska je od početka rata lansirala ukupno 1.370 projektila u Ukrajinu, navodi se u saopćenju. U napadima je život izgubilo 148 djece, a više od 10 miliona Ukrajinaca napustilo je svoje domove zbog rata.

- Rusija je uništila 15 aerodroma u Ukrajini. Okupatori svakodnevno prakticiraju brutalnost. Ovo nećemo oprostiti - poručeno je.

U saopćenju Ministarstva energetike i industrije ugljena Ukrajine navedeno je da struje nema u 1.339 naselja u zemlji.

Napori se u tom smjeru nastavljaju, a navedeno je da je više od 71.000 ljudi uspjelo vratiti struju u regijama Kijev, Donjeck i Sumi, kao i u Harkovu, Mikolajvu, Žitomiru, Zaporožju i Hersonu.

Bez plina je ostalo 338.000 potrošača.

Ruske trupe napustile su područje bivše černobilske nuklearne elektrane, saopćila je ukrajinska nuklearna kompanija Energoaotom. Osoblje elektrane je reklo da trenutno nema "autsajdera" na lokaciji.

- Jutros su okupatori objavili svoje namjere da napuste nuklearnu elektranu u Černobilu - navodi se u saopćenju Energoatoma.

Ukrajina je izgubila kontrolu nad černobilskom elektranom nakon žestoke borbe s ruskim snagama, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak 24. februara.

Elektrana nikada nije u potpunosti napuštena i još zahtijeva stalno upravljanje.

Državna agencija Ukrajine za upravljanje zonama isključenja saopštila je 23. marta da su Rusi oštetili njihov Centralni analitički laboratorij koji je obrađivao mnogo radioaktivnog otpada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.