open-navfaktor-logo
search
Preuzeo Al-Arabi
Rusmir Cviko angažovao dva pojačanja iz BiH
Rusmir Cviko, iskusni bh. trener, karijeru će nastaviti u Al-Arabiju, najtrofejnijem azijskom klubu.
28.09.2022. u 22:59
get url
text

Cviko je bio trener reprezentacije BiH, a nakon što je bio u pregovorima sa nekim evropskim, kineskim i bh. klubovima, prošle sedmice finalizirao je dogovor sa najboljim i najorganizovanijim klubom u Kuvajtu, koji je učesnik i Azijske Lige prvaka.

Jedan je od rijetkih bh. trenera koji sa sobom vodi i pomoćnike. Tako će u Al-Arabiju sa njim raditi Dino Prljača i Elvis Karić. Radi se o dvojici iskusnih i mladih stručnjaka. Prljača ima mnogo iskustva, trenerskim poslom bavi se od 2001. godine, a tokom karijere radio je kao trener u reprezentaciji BIH, kineskom Guangzhou Evergrandeu, Olimpiku, Sarajevu, Travniku, te Accra Lionsu, klubu u Gani.

Karić je u posljednje vrijeme radio u Igmanu iz Konjica, a dugo godina bio je i u Željezničaru. Također, ima i međunarodnog iskustva, jer je prošle godine bio u Libiji, gdje je u Al Ahly Benghaziju radio kao trener golmana.

Cviko je u Kuvajtu od petka, već je upoznat sa kvalitetama novog kluba, koji u vitrinama ima 52 trofeja, a 17 puta je bio nacionalni prvak. Nakon četiri kola je bez pobjede, zbog čega je i uslijedila promjena trenera.

- Prvenstvo je tek počelo, a klub je ambiciozan, najtrofejniji, jedan od najboljih, najorganizovanijih i najbogatiji u zelji. Uradit ćemo sve da ostvarimo što bolji rezultat. Vjerujem da možemo, jer imamo solidnu ekipu. Igra se trokružno, ima još mnogo da se igra, lider nam bježi sedam bodova, ali to nije nedostižno - kazao je Cviko, čija je nova ekipa prema Transfermarktnu procijenjan na pet miliona eura, a za vikend će debitovati protiv ekipa Al Jahra.

Al Arabi igra na stadionu Sabah Al Salem kapaciteta 26.000 sjedećih mjeseca, a ekipa ima nadimak Zeleni.

Osim u reprezentaciji BiH, trener sa UEFA Pro licencom dugo vremena radio je u Željezničaru gdje je osvojio pet trofeja (tri šampionske titule i dva pehara u Kupu BiH). Nakon toga otišao je u Kinu i sa puno uspjeha vodio je dva prvoligaška kluba - Hakka i Dalian, gdje je radio tri i po godine, što dovoljni govori o njegovim kvalitetama. I u najmnogoljudnijoj zemlji vodio je kao pomoćnike trenere iz naše zemlje (Dželaludin Muharemović, Dževad Šarić, Anel Hidić, Almir Seferović).

Elvis Karić i Dino Prljača

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.