open-navfaktor-logo
search
Rezultati
Sa 225 miliona KM, deficit Federalnog zavoda PIO smanjen na 20 miliona KM
I pored usklađivanja penzija, povećanja najnižih, ostalih rashoda, mi ne pravimo deficit, već postepeno i smanjujemo postojeći, istina manjim tempom nego lani, ali to je zato što smo povećali penzije, govori Zijad Krnjić
31.05.2019. u 14:08
get url
text
Zavod PIO FBiH

Deficit Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje je od kraja 2016. godine do danas smanjen za 205 miliona KM, odnosno, sada iznosi 20 miliona KM. Prema riječima Zijada Krnjića, direktora Zavoda PIO FBiH, povećanje zaposlenosti u posljednje dvije-tri godine u Federaciji, rast plaća, finansijska disciplina, samo su neki od faktora koji su utjecali na smanjenje deficita.

Za 27 posto je više zaposlenih od penzionera

- Sada imamo neki mali deficit koji je otprilike u visini našeg dvodnevnog priliva, nekih 20 miliona KM. To u odnosu na našu mjesečnu potrošnju od 185 miliona KM, praktično finansijski nije uopće problematično i postepeno se smanjuje. I pored usklađivanja penzija, povećanja najnižih, ostalih rashoda, mi ne pravimo deficit, već postepeno i smanjujemo postojeći, istina manjim tempom nego lani, ali to je zato što smo povećali penzije - govori nam Krnjić.

Poređenja radi, deficit Zavoda PIO je u četvrtom kvartalu 2016. godine bio 225 miliona KM.

- Nekoliko je faktora koji su doprinijeli rastu prihoda u Zavodu i smanjenju deficita. Najbitniji su da je posljednje dvije-tri godine zaposlenost porasla, tako da je broj zaposlenih u odnosu na broj penzionera sa 1,12 od prije dvije-tri godine, sada 1,27. Znači, 27 posto je više zaposlenih nego penzionera. Naravno, i finansijska disciplina se povećala. Vidljivo je da se tekući doprinosi kod velikih dužnika koji su bili problem od prije nekoliko godina, sada uglavnom uredno plaćaju - navodi nam Krnjić.

Podsjeća i da je program uvezivanja staža uglavnom preko Federalne vlade i sredstava privatizacije doprinio boljoj situaciju u Zavodu.

Plaće kontinuirano rastu

- Dešavalo se posljednjih godina da su neki stari dugovi naplaćeni kroz programe stečaja, prodaje imovine... Različiti privredni subjekti su na različite načine nalazili sredstva prodajom uglavnom nepotrebne imovine koja je bila dio duga. I značajan faktor postaje, naročito prošle godine, porast plaća kao osnovice za naplatu doprinosa, i to je također vidljivo. Statistički podaci pokazuju da plaće kontinuirano rastu. U kombinaciji svih tih faktora, evo prihodi su, uplata doprinosa, u 2018. godini, veći nego u 2017. godini za sedam posto, a u ovoj godini za devet posto u odnosu na prošlu - rekao nam je Krnjić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.