Sabor RH: Nema uvjeta za raspravu o potvrdi ugovora s Vijećem ministara BiH

Objavljeno: 06.12.17 u 11:14

Hrvatski sabor u srijedu je trebao raspravljati o zakonskom prijedlogu da se potvrdi ugovor između hrvatske Vlade i Vijeća ministara BiH o evropskom partnerstvu, ali neće to učiniti, jer za to nema uvjeta.

Jandroković: Ugovor o evropskom partnerstvu sa Vijećem ministara BiH na čekanju
Jandroković: Ugovor o evropskom partnerstvu sa Vijećem ministara BiH na čekanju

- Budući da za tu tačku nemamo uvjeta za raspravu, danas o njoj nećemo raspravljati - rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković na početku zasjedanja, ne precizirajući o kojim se uvjetima radi, ali je za pretpostaviti da nije dobijeno mišljenje svih odbora.

Taj zakonski prijedlog u utorak je dobio podršku Odbora za zakonodavstvo, baš kao i prijedlog da se potvrdi ugovor o uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka između hrvatske Vlade i Vijeća ministara BiH o kojemu će Sabor danas raspravljati.

Prema tumačenjima dobijenim u Saboru, za potvrđivanje međunarodnih ugovora “nadležan“ je Odbor za vanjsku politiku. Prema Poslovniku, Odbor za vanjsku politiku ima prava i dužnosti matičnoga radnog tijela u postupku donošenja zakona o potvrđivanju međunarodnih ugovora, podsjećaju u Saboru.

Taj Odbor nije se, međutim, izjasnio o potvrdi spomenutog Ugovora.