open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Saborci obilježili godišnjicu smrti Huseina Tursunovića: "Nije predvodio dvogledom već je jurišao prvi"
Delegacija Kantona Sarajevo, koju je predvodio ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, položila je danas cvijeće na mezarje general majora Huseina Tursunovića – Tursuna u haremu Alipašine džamije.
08.01.2021. u 12:37
get url
text

- Prošle su dvije godine od prerane smrti našeg komandant, general majora i dobitnik Zlatnog ljiljana koji je umro prije dvije godine - kazao je, ovom prilikom ministar Osmanović.

A po riječima saboraca i prijatelja general majora Tursunovića, bila je privilegija i čast boriti se rame uz rame sa Huseinom, koji svoje vojnike "nije predvodio dvogledom već je jurišao prvi".

Malo ljudi zna da je bio član "ZENGI" u Hrvatskoj i borio se protiv agresora na Plitvicama, te sudjelovao u borbama za deblokadu Dubrovnika.

- U martu 1992. godine se vraća u BiH i priključuje se Armiji Republike Bosne i Hercegovine. Ratni put, kao komandanta 'Crnih labudova', doveo ga je i u Fojnicu, gdje je jedno vrijeme sa svojom jedinicom bio stacioniran u blizini ovog bosanskog gradića - podsjetio je jedan od njegovih saboraca.

Nakon odbrane ovog grada, svoj put nastavlja u Kaknju i drugim gradovima, a 1995. godine postavljen je za komandanta 145. lahke brigade koja je formirana u Fojnici.

- Uvijek je bio spreman pomoći ljudima, kako u ratu tako i u miru - poručili su njegovi saborci danas.

Ministar Osmanović je podsjetio sve prisutne da je naš Tursun, kako su ga svi zvali, nažalost umro mlad u 55. godini, ali i da je u Oružanim snagama BiH na dužnosti je bio do februara 2018. godine, kada je penzionisan s dužnosti komandanta Komande za podršku Oružanih snaga BiH, i to sa činom general majora, saopćeno je iz Press službe KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.