Sabrina Šatrović: Tim sa Neurohirurgije KCUS-a spasio mi je život, danas sam potpuno zdrava

Objavljeno: 31.07.17 u 12:17 Autor: M. Radević

Tim Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), predvođen neurohirurgom prim. dr. Eldinom Burazerovićem, nedavno je uspješno izveo složeni operativni zahvat tumora meningeoma kod 41-godišnje pacijentice.

Zbog tumora koji je u njenoj glavi narastao pet centimetara, a čijeg postojanja nije bila ni svjesna dok se nisu pojavili prvi ozbiljni simptomi, Sarajka Sabrina Šatrović bila je životno ugrožena.

- Nikada nisam imala nekih ozbiljnijih problema sa zdravljem, izuzevši povišeni krvni pritisak. Jednog jutra, prije sedam mjeseci, iznenada sam se probudila bez mogućnosti govora i sluha. Bez upozorenja, bez ikakve prethodne "najave", simptoma, bilo čega. Mislila sam da je to samo neki trenutak slabosti, ili posljedica visokog pritiska. Međutim, suprug je insistirao da pozovemo Hitnu pomoć. Oni su odmah došli i odveli me kod dežurnog neurohirurga na KCUS, doktorice Nermine Iblizović – priča Sabrina.

Šokantna dijagnoza

Početna dijagnoza je upućivala na krvarenje i otok u glavi. Nakon urađene magnetne rezonance, utvrđeno je da Sabrina u glavi ima tumor meningeom veličine pet centimetara. Tumor se nalazio blizu centrima koji su odgovorni za govor, disanje, hod i sluh.

- Kada mi je dr. Eldin Burazerović rekao dijagnozu, za mene je to bilo strašno. Očekivala sam da ću se susresti možda sa krvarenjem koje je uzrokovao visok pritisak i da je to samo neki mali "nered" koji ćemo brzo riješiti, i ništa više od toga. Ali prema onome što mi je doktor rekao, shvatila sam da se nalazim u zaista ozbiljnoj situaciji. Moj najveći strah bio je da ću ostati nepokretna nakon operacije. Odmah sam rekla doktoru da ne želim operaciju ako postoji takav rizik, ali on me uvjerio da će sve biti uredu – kaže Sabrina Šatrović.

Priznaje da je čak bila spremna na opciju da živi sa tumorom narednih pet do deset godina, ukoliko je to moguće, bez operacije.

- Rečeno mi je da sa takvom dijagnozom ne bih mogla toliko dugo poživjeti i tada sam prihvatila da je jedina opcija da se operišem – govori Sabrina.

Veliko samopouzdanje, stručnost i znanje koje je, kako kaže, osjetila već u prvom razgovoru sa neurohirurgom Burazerovićem, znatno su joj olakšali da donese odluku.

- Teško je opisati šta osjećate kada se suočite sa dijagnozom koja vam ugrožava život. Ali znala sam da moram ostati mirna i donijeti odluku. Shvatila sam da je moja sudbina u rukama iskusnog tima ljekara i medicinskog osoblja Klinike za neurohirurgiju i tada sam rekla: "Ova operacija će biti kraj dijagnozi, a ne meni" – priča ova Sarajka.

Nekoliko mjeseci nakon operacije, Sabrina se vratila svom životu bez ikakvih posljedica. Redovno ide na kontrole, a posljednji kontrolni pregled pokazao je da više nigdje nema tragova tumora.

Prema riječima neurohirurga prim. dr. Eldina Burazerovića, svaka operacija nosi određeni rizik i važno je pacijentu sve detaljno objasniti, procijeniti rizike i potencijalne ishode. Sabrinin slučaj nije bio izuzetak.

- Meningeom je uglavnom dobroćudni tumor koji predstavlja izazov za neurohirurga, jer veliki broj meningeoma su tumori baze lobanje. Tu se radi mikrohirurgija preciznim, specijaliziranim mikroinstrumentarijem pod kontrolom operativnog mikroskopa. Takve operacije znaju trajati satima. U ovom slučaju važno je da je sve prošlo dobro i da su očuvane sve strukture, te da se pacijentica brzo oporavila – kaže dr. Burazerović.

Visoki standardi

Klinika za neurohirurgiju KCUS-a radi na vrhunskom nivou i prati svjetske trendove u oblasti neurohirurgije, kaže Burazerović.

- To nije nešto što je od jučer, taj standard držimo već više od deset godina. Trenutno imamo sve što nam je potrebno za rad. Naravno, neophodna je kontinuirana pažnja društva, menadžmenta i svih nadležnih institucija koje trebaju znati da se u neurohirurgiju mora ulagati kako bi se ostvarivali rezultati. Ohrabrujuće je da danas imamo jednu zaista sjajnu generaciju mladih neurohirurga i specijalizanata koji će naslijediti nas starije - ističe primarijus Burazerović.

Pacijentica Sabrina Šatrović kaže kako ne može dovoljno naglasiti da je danas živa i zdrava zahvaljujući znanju, predanosti i profesionalnosti tima Klinike za neurohirurgiju KCUS-a. Dodaje da je imala mogućnost da se operiše u inostranstvu, ali da je ipak odlučila to uraditi na KCUS-u jer nijednog trenutka nije posumnjala u stručnost hirurga.

- Želja mi je, ali i moralna obaveza da i pacijenti i naši građani znaju da imamo takvog vrhunskog neurohirurga kao što je prim. dr. Eldin Burazerović i da ga zaista moramo čuvati. Mislim da buduće generacije neurohirurga mogu biti sretne što će od njega moći učiti. Iskreno hvala i prim. dr. Nermini Iblizović, sestrama, tehničarima i ostalom osoblju neurohirurške klinike, Odjelu intenzivne njege na profesionalnoj brizi kao i Patohistološkoj klinici sa dr. Nurijom Bilalović. Ne mogu izostaviti ni tim u operacionoj sali i tim anestezije sa prof. dr. Suljević Ismetom, koji su također obavili vrhunsku opću anesteziju. Svi oni su svojim ogromnim znanjem podržali rad i učinili kompletan ovaj zahtjevan operativni zahvat sigurnim – kaže sa velikom zahvalnošću Sabrina Šatrović.