open-navfaktor-logo
search
Godišnjica ubistva Floyda
SAD: Hronologija ubistava Afroamerikanaca od policijskih službenika od 2014. do 2022.
Na današnji dan prije dvije godine Georgea Floyda ubio je policajac Minneapolisa. U nastavku slijedi hronologija ubistava Afroamerikanaca u Sjedinjenim Američkim Državama od strane policijskih službenika od 2014. godine.
25.05.2022. u 10:43
get url
text

1. Eric Garner - 17. juli 2014. godine: Eric Garner je 11 puta izgovorio riječi "Ne mogu da dišem" dok ga je policajac njujorške policijske uprave (NYPD) Daniel Pantaleo držao za vrat dok je ležao na zemlji pod sumnjom da je ilegalno prodavao cigarete. Garnerova smrt je proglašena ubistvom, ali je velika porota odlučila da oslobodi Pantalea, kojeg je kasnije NYPD otpustio, dok je Garnerova porodica postigla vansudsku nagodbu od 5,9 miliona dolara.

2. Michael Brown - 9. august 2014: Michaela Browna ubio je policajac iz Fergussona u Missouriju Darren Wilson, iako je Brown podigao ruke tokom policijske potjere i rekao: "Ne pucajte". Velika porota odlučila je da ne optuži Wilsona, što je izazvalo građanske nemire i proteste u zajednici.

3. Tamir Rice - 22. novembar 2014: Dvanaestogodišnjeg Tamira Ricea je upucao i ubio policajac iz Clevelanda, u državi Ohio, Timothy Loehmann nakon izvještaja da je Rice držao pištolj, za koji se ispostavilo da je igračka. Velika porota je odbila da optuži Loehmanna prvenstveno na osnovu toga što je Rice izvukao pištolj i uperio ga u policiju, ali je dječakova porodica dobila nagodbu od šest miliona dolara sa gradom Clivelandom.

4. Eric Harris - 2. april 2015: Eric Harris je bio nenaoružan i na zemlji kada ga je u Tulsi u Oklahomi upucao 73-godišnji rezervni zamjenik Robert Charles Bates, koji je pomiješao svoj pištolj sa elektrošokerom i nakon pucnjave rekao: "Oh, pucao sam u njega! Žao mi je". Bates je proglašen krivim za ubistvo iz nehata i osuđen na četiri godine zatvora.

5. Walter Scott - 4. april 2015: Waltera Scotta je pet puta upucao u leđa Michel Slager, policajac iz Sjevernog Charelstona, u Južnoj Karolini, nakon što su ga zaustavili zbog neispravnog kočionog svjetla na njegovom automobilu. Slager je osuđen za ubistvo drugog stepena i osuđen na 20 godina zatvora, dok je Scottova porodica dobila odštetu od 6,5 miliona dolara.

6. Freddie Gray - 12. april 2015: Freddie Grey je uhapšen u Baltimoru, Maryland zbog posjedovanja noža, ali 45 minuta nakon što je prevezen kombijem u policijsku stanicu, pronađen je onesviješten, s polomljenom kičmenom moždinom. Umro je sedam dana kasnije dok je bio u komi. Medicinska kancelarija proglasila je Grayevu smrt ubistvom, ali šestorica optuženih policajaca nisu osuđena, a Grayeva porodica je dobila 6,4 miliona dolara nagodbe za njegovu smrt.

7. Alton Sterling - 5. jul 2016: Altona Sterlinga su upucala i ubila dvojica policajaca iz Baton Rougea u Louisiani koji tvrde da je Sterling posegnuo za pištoljem u džepu dok su pokušavali da ga savladaju. Nijedan od policajaca nije optužen za njegovu smrt, ali je grad postigao nagodbu od 4,5 miliona dolara s porodicom ubijenog.

8. Philando Castile - 6. juli 2016: Philando Castile je smrtno stradao tokom zaustavljanja saobraćaja u predgrađu Minneapolisa u Minnesoti od strane policajca Jeronima Yaneza nakon što mu je Castile rekao da ima dozvolu za nošenje oružja i posegnuo za džepom. Yanez je oslobođen optužbi za ubistvo iz nehata i otpušten od Policijske uprave grada Saint Anthonyja, dok je porodica Castile dobila 3,8 miliona dolara vansudske nagodbe za smrt.

9. Stephon Clark - 18. mart 2018: Stephona Clarka su u dvorištu njegove bake u Sacramentu, u Californiji, najmanje sedam puta upucali policajci Terrence Mercadal i Jared Robinet, koji su odgovarali na obližnju provalu. Nijedan policajac nije optužen za Clarkovu smrt, a obojica su rekli da su se plašili za svoje živote, vjerujući da je Clark imao pištolj, iako je policija na mjestu događaja pronašla samo mobilni telefon.

10. Botham Jean - 6. septembar 2018: Botham Jean je ubijen u svom stanu u Dallasu, u Teksasu, nakon što je policajka Amber Guyger koja nije bila na dužnosti ušla u njegov stan, rekavši da je mislila da je u svom stanu i upucala Jeana, vjerujući da je on provalnik. Guyger je proglašena krivom za ubistvo i osuđena na deset godina zatvora.

11. Breonna Taylor - 13. mart 2020: Breonna Taylor je upucana osam puta dok je spavala u svom stanu u Louisvilleu, u Kentuckyju, tokom policijske racije. Troje policajaca - Brett Hankison, Myles Cosgrove i Jonathan Mattingly - oslobođeni su optužbi. Hankison je otpušten iz policijske uprave jer je naslijepo pucao u stan, a porodica preminule je dobila nagodbu od 12 miliona dolara.

12. George Floyd - 25. maj 2020: George Floyde je preminuo nakon što je policajac iz Minneapolisa, u Minnesoti, Derek Chauvin držao svoje koljeno na njegovom vratu više od devet minuta prilikom privođenja. Chauvin je proglašen krivim za ubistvo i osuđen je na 22 godine zatvora. Tri druga policajca umiješana u Floydovu smrt osuđena su na saveznom sudu za kršenje Floydovih građanskih prava i čekaju na izricanje presude. Grad Minneapolis isplatio je 27 miliona dolara za namirenje tužbe porodice Georgea Floyda zbog njegovog ubistva.

13. Daunte Wright - 11. april 2021: Dauntea Wrighta je upucala i ubila policajka iz Brooklyn Centera, u Minnesoti, Kim Potter tokom zaustavljanja u saobraćaju. Potter tvrdi da je slučajno upucala Wrighta, vjerujući da je koristila svoj elektrošoker umjesto pištolja. Potter je proglašena krivom za ubistvo iz nehata i osuđena na deset godina zatvora.

14. Patrick Lyoya - 4. april 2022: Patricka Lyoyu je upucao u potiljak policajac Grand Rapidsa, u Michiganu, Christopher Schurr, tokom tuče u kojoj je Schurr pokušavao privesti Lyoyu, koji je pokušao pobjeći s mjesta događaja. Schurr je stavljen na plaćeno administrativno odsustvo i još nije optužen za smrt Patricka Lyoye do završetka istrage.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.