open-navfaktor-logo
search
Normalizacija odnosa
SAD i četiri evropske zemlje pozvali Srbiju i Kosovo da obnove pregovore
Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija i SAD u zajedničkoj izjavi su rekli da "stojimo ujedinjeni u našem cilju da vidimo potpunu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije putem sveobuhvatnog, politički održivog i pravno obavezujućeg sporazuma koji će doprinijeti regionalnoj stabilnosti"
13.08.2019. u 15:06
get url
text

Sjedinjene Američke Države i četiri evropske zemlje u utorak su ponudili pomoć Srbiji i Kosovu da obnove pregovore pod pokroviteljstvom Evropske unije, čiji je cilj normalizacija odnosa između dviju neprijateljskih zemalja.

Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija i SAD u zajedničkoj izjavi su rekli da "stojimo ujedinjeni u našem cilju da vidimo potpunu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije putem sveobuhvatnog, politički održivog i pravno obavezujućeg sporazuma koji će doprinijeti regionalnoj stabilnosti".

Nekadašnja srbijanska pokrajina Kosovo 2008. godine je jednostrano proglasila nezavisnost. Taj potez Srbija i njen saveznik Rusija ne priznaju. SAD i više od 100 svjetskih zemalja priznaju državnost Kosova, do koje je došlo nakon intervencije NATO-a 1999. godine kojom je zaustavljen srbijanski obračun sa separatistima kosovskih Albanaca.

Pregovori dviju zemalja obustavljeni su prošle godine zbog odluke Kosova da uvede stopostotne takse na uvoz robe iz Srbije.

U izjavi pet zemalja traži se da Kosovo ukine takse, ali i da Srbija obustavi "kampanju nepriznavanja Kosova". Srbija je nedavno pojačala diplomatske napore, uglavnom među afričkim zemljama u razvoju, da suspenduju odluke o priznanju kosovske državnosti.

"Status quo sprečava napredak na putu Kosova i Srbije ka Evropskoj uniji i jednostavno nije održiv. Spremni smo pomoći na bilo koji mogući način", ističe se u izjavi SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.