Sad mora volontirati: Hirurg se "igrao" s jetrom pacijenata da "razbije stres"

objavljeno: 12.01.2018. u 15:51

Britanski hirurg je priznao da je laserom upisivao svoje inicijale na jetrama pacijenata koje je operirao, i zbog toga je kažnjen novčano, te mora godinu volontirati u korist zajednice, javlja AFP.

Hirurug Simon Bramhall je priznao da je to učinio u dva slučaja pacijentima kojima su transplantirani ovi organi tokom 2013. godine.

- Ono što si uradio je zloupotreba položaja i izdaja povjerenja koje su ovi pacijenti imali za vas - rekao je sudija Paul Farrer na sudu u Birminghamu. Kažnjen je sa 11.250 eura i jednogodišnjim volontiranjem. Sudija je pojasnio da su operacije trajale više sati i da je ljekar bio pod stresom zbog čega je napravio "pogrešnu procjenu".

- Ovo je takva profesionalna arogancija da graniči s kriminalom. Znam da nije bilo namjere da se našteti pacijentima, ali moglo se svašta dogoditi - rekao je sudija.

Drugi hirurg je primijetio inicijale veličine nekoliko centimetara na jetri. Bramhall je rekao da je to uradio kako bi spustio tenzije u operacionoj sali. Nakon incidenta on je napustio bolnicu i zaposlio se na drugoj lokaciji. Zaključeno je da njegov potez nije utjecao na ishod medicinskog tretmana.