open-navfaktor-logo
search
Zastrašujuće
SAD na tržište lansirao poluautomatsku pušku za djecu, razbjesnila se udruženja
Puška namijenjena djeci JR-15, po uzoru na automatsku pušku kakva se koristila u nizu krvavih pucnjava, nedavno se pojavila na tržištu u Sjedinjenim Američkim Državama, razbjesnivši udruženja za suzbijanje nasilja počinjenog oružjem za "ličnu upotrebu".
19.02.2022. u 09:35
get url
text
Puška i dijete

- Ovo je prvo među mnogim oružjem koje će odraslima pomoći da djeci otkriju streljaštvo u potpunoj sigurnosti - objavio je proizvođač WEE1 Tactical, koji je na svojoj mrežnoj stranici pohvalnim riječima predstavio pušku "kakvu imaju tata i mama".

Masovna ubistva iz vatrenog oružja pošast u SAD 

JR-15 (kratica za "Junior") duga je tek 80 cm i teška manje od kilograma. Opremljena je okvirima s pet i 10 metaka kalibra 22 LR, a na tržištu se pojavila sredinom januara po cijeni od 389 dolara.

Model za odrasle, AR-15 je civilna inačica oružja vojnog tipa kakvo se koristilo u nizu krvavih pucnjava, u školama, koje su zgrozile SAD.

Masovna ubistva iz vatrenog oružja pošast su u SAD-u, gdje je pravo na nošenje oružja zagarantovano Ustavom. Pokušaje reguliranja njegove prodaje nerijetko blokira američki Kongres, gdje oružani lobi NRA ima snažan utjecaj.

Dana 14. prosinca 2012. psihički poremećeni mladić ubio je 26 ljudi, među kojima 20 djece, u osnovnoj školi Sandy Hook u Newtownu u Connecticutu, na sjeveroistoku, što je silno potreslo javnost.

Puškom AR-15 su počinjeni i napadi u Las Vegasu 2017., najsmrtonosniji u novijoj povijesti zemlje, s 58 mrtvih, i u srednjoj školi u Parklandu na Floridi (17 mrtvih) 2018.

Oružje nije zabranjeno, ali jeste Kinder jaje 

U mnogim američkim državama, uključujući Nevadu, ne trebate dozvolu za kupovinu pištolja, niti vam je potrebna dozvola za nošenje, samo registrujte vatreno oružje i ne postoji ograničenje u količini oružja koje možete odjednom kupiti. Ali, zato je u SAD zabranjeno Kinder jaje. Zabranila ga je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) na temelju toga što igračke unutar jajeta mogu predstavljati potencijalnu opasnost od gušenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.