SAD optužile 13 Rusa za provođenje propagandnog rata tokom izbora

objavljeno: 18.02.2018. u 12:10

Ruska propagandna mašinerija je provodila kriminalnu i špijunsku urotu tokom predsjedničkih izbora 2016. u SAD, kako bi podržali Donalda Trumpa, a diskreditirali Hilary Clinton - navodi se u optužnici koja je objavljena protiv nekoliko ruskih državljana i kompanija u SAD, prenosi Reuters.

Ured specijalnog istražitelja Roberta Muellera je optužio 13 Rusa i tri ruske kompanije, među kojima i Agenciju sa istraživanja interneta iz Sank Petersburga, koja ja poznata po trolanju na društvenim mrežama. Izvori iz njegovog ureda navode da istraga nije završena i da bi moglo biti još optuženih.

- Imali su strateški cilj da naprave neravnotežu u američkom političkom sistemu, posebno na izborima za predsjednika – navodi se u dokumentu. U optužnici se ističe kako su te osobe "usvojile lažne internet profile kako bi slali lažne poruke, putovali u SAD da prikupljaju informacije, posjećivali 10 država, učestvovali u političkim skupovima glumeći Amerikance“.

U jednom od slučajeva su platili neidentificiranoj osobi da "napravi kostim Clinton u zatvorskoj uniformi i nosi ga na demonstracijama“.

Iznenađujuća optužnica će dodatno pojačati debatu u SAD-u o uplitanju Rusije u izbornu pobjedu Donalda Trumpa.

- Ovi Rusi su provodili podli i sistematički napad na naš politički sistem. To je bila zavjera da se podriva proces i ciljali su samo srce demokratije – rekao je Paul Ryan, čelnik Predstavničkog doma Kongresa SAD.

U istrazi se ne navodi da li je bilo ili ne saradnje Rusa s Trumpovom kampanjom.

Portparol ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova je odbacila optužbe ismijavajući tvrdnje da je nekoliko Rusa moglo ugroziti američku demokratiju.

- Trinaest osoba protiv tajnih službi koje imaju budžete vrijedne milijarde dolara – navela je u komentaru.

Male su šanse da se Rusi pojave na sudu ili budu uhapšeni, s obzirom da nema ugovora o ekstradiciji između SAD i Rusije.