open-navfaktor-logo
search
COVID-19
SAD počinje otpuštati zatvorenike iz zatvora zbog izbijanja koronavirusa
Najmanje četiri države u Sjedinjenim Američkim Državama počele su puštati zatvorenike iz svojih zatvora kako bi zaštitili one koji spadaju u ranjive grupe jer su se iznutra počele bilježiti infekcije koronavirusom.
21.03.2020. u 08:38
get url
text

New York će otpustiti "ranjive" zatvorenike koji ispunjavaju osnove uvjete, uključujući i one koji su uhapšeni zbog manjih zločina, izjavio je u srijedu gradonačelnik Bill de Blasio.

Njegova odluka uslijedila je nakon što je zatvorenik na Rikers Islandu imao pozitivan test na koronavirus, a osam drugih pokazalo simptome, javlja FOX News.

- Ovaj zatvorenik bio je u zatvorskoj jedinici sa drugim zatvorenicima, a svi su prošli provjere simptoma. Osam njih je pokazalo simptome koronavirusa i prebačeni su unutar jedinice za zarazne bolesti - kazao je de Blasio na konferenciji za medije.

U drugim zatvorima u New Yorku, uključujući i Sing-Sing, koji se nalazi 30 milja sjeverno od Manhattana, zabilježeno je da je nekoliko zatvorenika pozitivno na COVID-19, javlja BBC. Između ostalog, jedan zaposlenik u državnom popravnom odjeljenju umro je od koronavirusa.

Ostale države koje će zasad donijeti mjere zaštite zatvorenika su Kalifornija, Ohio i Florida.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.